QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Žena chtěla investovat do kryptoměny. Podvodníci ji připravili o téměř 250 tisíc

05.01.2022 13:30

Žena z Dobřanska chtěla investovat do kryptoměny, k čemuž ji nalákal internetový odkaz. Posléze ji kontaktovali podvodníci a navedli ji k dalšímu postupu. Přišla bezmála o 250 tisíc korun.

Platba online_foto Pixabay

Policisté z obvodního oddělení Dobřany přijali oznámení o možném podvodu při nákupu kryptoměny. Osmačtyřicetiletá oznamovatelka chtěla investovat a v článku na internetu našla odkaz na investici.

„Po vyplnění emailové adresy a telefonu v uvedeném odkazu ji kontaktovala žena s ruským přízvukem. Ta ji navedla k instalaci programu pro vzdálený přístup do jejího počítače,“ uvádí policejní mluvčí Eva Červenková.

Za několik dní poškozenou kontaktoval neznámý muž taktéž s východním přízvukem, který ji pod legendou zhodnocení peněz přesvědčil k připojení do internetového bankovnictví a zaplacení vstupního poplatku. „Tohoto připojení využil neznámý pachatel a přes vzdálený přístup k počítači provedl několik bankovních převodů. Poškozená tímto jednáním přišla bezmála o 250 tisíc korun,“ říká Eva Červenková.

Celým případem se budou nadále zabývat kriminalisté.

Policisté radí všem, kteří chtějí zhodnotit své finance, aby si vždy vybrali k obchodu jen ověřené instituce a pročetli si i dostupné recenze obchodníka. Před samotným nákupem si důkladně prostudovali, jak kryptoměny fungují, jaké druhy kryptopeněženek existují, jaké jsou jejich zabezpečení, výhody a nevýhody. Zároveň si zjistili, jak by skutečný nákup kryptoměny měl proběhnout a jaké náležitosti jsou k obchodu zapotřebí.

„Důrazně varujeme občany, aby nikomu neumožnili vzdálený přístup ke svému počítači či notebooku, neboť podvodníci toho využijí a po přihlášení do internetového bankovnictví mohou lidé přijít o své celoživotní úspory,“ uzavřela Eva Červenková.

 

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24