Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Běžky nebo pěšky: Capartický okruh v Českém lese

28.02.2024 10:49

Běžky nebo pěšky? Plzeňský kraj pro vás připravil seriál zimních výletů. Vzhledem k teplému počasí vám přinášíme tip na pěší výlet v Českém lese. Projdete si tzv. Capartický okruh přes Haltravu a Výhledy, kde se vám naskytne úchvatný pohled na Chodsko.

IMG-20240223-WA0003
IMG-20240223-WA0003IMG-20240223-WA0004IMG-20240223-WA0009IMG-20240223-WA0010IMG-20240223-WA0011IMG-20240223-WA0006_capartice_pesky65ba57135972a1e0fa3e282b_čerchov_zimaCaparticky okruh pesky fotogalerie Ludek Fichtl _1Caparticky okruh pesky fotogalerie Ludek FichtlCaparticky okruh pesky fotogalerie Ludek Fichtl_2

Capartice – Pod Haltravou – Haltrava – Škarmanka – Sádkova skála – Sádek – Výhledy – Capartice

Trasu lesního výletu tvoří ucelený okruh v okolí vsi, která se kdysi nazývala Nepomuk. Název se ale neujal, a dnes jej připomíná už jen místní kaplička, zasvěcená sv. Janu Nepomuckému, pocházející původně z roku 1897. Ani ta se málem nedochovala, protože v padesátých letech došlo k jejímu zbourání. V roce 2008 ale byla naštěstí obnovena ve své někdejší podobě.

Výlet můžete zahájit od parkoviště u hlavní silnice spojující Klenčí pod Čerchovem s německým Waldmünchenem. Vydejte se vlevo se značením naučné stezky Capartické louky, která vám představí druhovou bohatost zdejších lučních porostů. Za rybníčkem se napojíte na červeně značenou Baarovu stezku, s níž budete vlevo stoupat po zalesněném úbočí vrchu Bučina (860 m n. m.).

Z rozcestí budete pokračovat po neznačené asfaltce nad mokřadním svahem s prameništěm potoka. Až uvidíte zelenou turistickou značku, zabočíte s ní doprava do příkrého stoupání k rozcestí Pod Haltravou. Tady se znovu objeví červené značky Baarovy stezky, které vás vyvedou na táhlý skalnatý hřeben. Jeho stráně pokrývá smíšený porost s převažujícími buky, který má v některých místech až pralesovitý charakter.

Seriál zimních výletů BĚŽKY NEBO PĚŠKY pro každé počasí. Vydejte se za zážitky do okouzlujících hor Plzeňského kraje. Na Šumavě, v Českém lese nebo Brdech na vás vždy čeká dobrodružství, ať je sníh nebo ne. Z našich tipů si vybere každý z vás.

Jako první zdoláte úzký vrchol Haltravy (882 m n. m.) se skalními výstupy. Kolem osamocené skály Tyrolka vyjdete ještě o něco výš na paseku s výhledem na Čerchov a dál na Škarmanku (888 m n. m.). Na tento plochý vrchol vede z druhé strany asfaltová cesta, protože zde dříve bývalo vojenské stanoviště.

Vraťte se po hřebeni na rozcestí Pod Haltravou, odkud vás červená se žlutou značkou přivedou na vrch Sádkova skála (847 m n. m.) s geologicky cennými útvary. Jakmile se značky oddělí, držte se tentokrát žluté, s níž přijdete na Sádek (854 m n. m.) se začátkem sjezdovky.

Následuje dlouhé klesání o 150 výškových metrů na rozcestí Výhledy. Jedná se sice o nejníže položený bod tohoto výletu, ale právě odtud shlíží na celé Chodsko monumentální pomník se sochou Jindřicha Šimona Baara. Vytvořil ho skvělý umělec Ladislav Šaloun v místě, které spisovatel rád navštěvoval. Zpět do Capartic vás nasměruje modrá značka.

Máme pro vás další tipy na pěší výlety. Čerchovský okruh můžete absolvovat v každém ročním období. Jde o další výlet ze seriálu Plzeňského kraje s názvem Pěšky nebo běžky. 

Stáhněte si QR kód a objevte tipy na výlety "Běžky nebo pěšky"

I když není sníh, navoďte si zimní atmosféru. Podívejte se na video z bílé stopy v okolí Čerchova v Českém lese.

 

 

Foto a video: Plzeňský kraj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT