Zoo hlásí nový přírůstek. Na světě je bílé klokaní mládě – FOTKY

29.01.2020 9:04

Mládě objevili ošetřovatelé ve vaku klasicky, hnědě zbarvené samice. Zatím je vidět jen občas, ale s přibývajícím věkem začne z kapsy i vylézat.

1
12

Do skupiny klokanů rudokrkých přibyl třetí bíle zbarvený přírůstek. "Mládě objevili ošetřovatelé ve vaku klasicky, hnědě zbarvené samice již 27. prosince, ale teprve počátkem tohoto týdne se jej podařilo vyfotografovat ošetřovateli Petru Böhmovi. Mládě je zatím vidět jen sporadicky, ale s přibývajícím věkem bude vidět stále častěji a začne z kapsy i vylézat,“ říká mluvčí zoo Martin Vobruba.


První klokan žil v plzeňské zoo v polovině 60. let. "Byl to klokan rudokrký. V roce 1977 se na pět let objevuje poprvé vzácný klokan uru. Od roku 1993 nechybějí klokani dodnes, to se znovu objevuje klokan rudokrký, je tedy chován v Zoo Plzeň nepřetržitě 27 let,“ připomíná historii chovu klokanů v zoo Martin Vobruba.

V českých oborách se tento druh objevoval již v 19. století, je to otužilý a často chovaný druh. Ve větším množství druhů a kusů jsou v plzeňské zoo klokani chováni posledních 20 let. Současná kolekce má úctyhodných devět druhů ve třech velikostních stupních. Klokaní trpaslíky (klokánek krysí a králíkovitý), středně velké druhy (klokan rudokrký, bažinný a uru) i giganty jako klokan obrovský a rudý.

"První bílá samice Albína přicestovala do Plzně ze Zoo Zlín v roce 2017, v roce 2018 měla bílé mládě – samce Jumpyho, v roce 2019 pak klasicky zbarvené. V této sezoně tak budou ve výběhu již tři bílí klokani,“ uzavírá Martin Vobruba.

Foto: Petr Böhm, Zoo Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24