Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Medailová smršť! Sportovci ZČU si podmanili světový šampionát - FOTKY

27.11.2018 14:03

Sportovci Western Stars doslova ovládli univerzitní světový šampionát v Barceloně. Na mistrovství s účastí 80 univerzit obsadili druhé místo a vybojovali ohromnou sbírku medailí!

IMG_5902-min

Reprezentační výprava ZČU Western Stars se od 14. do 18. listopadu zúčastnila 4. meziuniverzitního světového šampionátu v Barceloně (4th World Inter-Universities World Championship). Ve všech sportech, v nichž plzeňští sportovci soutěžili, získali cenné kovy. V sbírce medailí je zlato za futsal, plavání a tenis.

Ze všech 80 zúčastněných univerzit obsadila ZČU v celkovém hodnocení druhé místo. Úspěšným sportovcům dnes za vynikající reprezentaci univerzity poděkoval rektor Miroslav Holeček.

"Letošní výsledky našich sportovců jsou důkazem toho, že loňský úspěch nebyl náhodný a že sportovní příprava studentů je na naší univerzitě na vysoké úrovni,“ komentuje výsledek reprezentace rektor Miroslav Holeček.

Zlato a titul meziuniverzitního mistra světa vybojovaly futsalistky. Podle Petra Košika, vedoucího plzeňské výpravy Western Stars, byly od začátku želízkem v ohni.

"Téměř všechny prošly týmy FC Viktora Plzeň, kde jsem trénoval. Velmi nám záleželo na tom, abychom tým optimálně poskládali. Před odletem jsme o nominaci dlouho přemýšleli a museli doma nechat řadu vynikajících fotbalistek, které se do sestavy nevešly,“ říká Petr Košik. „Tým pod vedením Terezy Fajfrlíkové se nakonec ukázal jako velmi silný, když ve skupině i později ve finále porazil i silný tým z Università degli Studi di Milano, který nás na letošním turnaji EuroMilano 2018 porazil v semifinále,“ zhodnotil účinkování futsalového týmu Western Stars Petr Košik.

Zlatou nadílku medailí přivezli do Plzně také plavci. Štafeta na 4x50m volný způsob (VZ) ve složení Martin Šimáček, Marek Šálek, David Šebesta a Roman Bischof získala na světovém mistrovství zlato. Mistrem světa se stal i Martin Šimáček na 50m prsa.

Zlatou medaili v individuální soutěži v tenise žen získala Tereza Polanská. Pomohlo jí k ní i vedení koučky Daniely Benešové z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické, která také zasáhla do bojů a v tenisovém turnaji akademiků (Rector´s Tennis Trophy) získala vynikající druhé místo. Družstvo tenistů vybojovalo druhé místo v soutěži družstev.

Fotbalisté, kteří obhajovali loňský mistrovský titul, se letos opět dostali do finále. Tam však podlehli 1:2 týmu ze Saratova, který hraje ruskou univerzitní fotbalovou ligu.

Příjemně překvapil tým volejbalistek. Ve finále sice nestačily na silné družstvo z moskevské Ruské univerzity družby národů (RUDN). "Hráčky RUDN zvítězily 2:1 na sety, ale stříbrné medaile jsou velikým úspěchem našeho volejbalového týmu,“ říká Petr Košik.

"Chci vyzdvihnout i úspěch stolního tenisty Františka Copáka, který získal stříbrnou medaili, když v semifinále porazil silného čínského hráče s tužkovým držením pálky,“ komentuje Petr Košik zisk dalšího stříbra.

Mezinárodní univerzitní soutěže se zúčastnilo 80 univerzit ze 40 zemí světa. Západočeská univerzita, kterou reprezentoval sportovní tým Western Stars, skončila v celkovém bodovém hodnocení univerzit na vynikajícím druhém místě za slovenskou Univerzitou Komenského v Bratislavě. Sportovci ZČU za sebou nechali takové univerzity, jako jsou pařížská Sorbonna, moskevská RUDN či Americká univerzita v Káhiře.

Všech 40 studentů, kteří byli členy výpravy Western Stars, si z olympijského centra pod horou Montjuïc, kde se konaly soutěže XXV. LOH, přivezli cenný kov. Každý se umístil na prvním, druhém nebo třetím místě v individuálních či týmových disciplínách.

"Chtěla bych všem členům Western Stars poděkovat za jejich nasazení a vynikající reprezentaci na světové sportovní akci. Sama jsem se zúčastnila jako kouč poprvé a musím potvrdit, že sportovní úroveň, zejména ve vyřazovacích částech soutěží, je opravdu vysoká,“ říká Daniela Benešová z Centra tělesné výchovy a sportu.

"Sportovcům Western Stars tleskám ve stoje,“ říká předseda Rady Sportovního programu Václav Salcman. "Průběžně jsme dostávali zprávy z Barcelony a atmosféra v rámci Západočeské univerzity i mezi fanoušky doma byla velmi živá, i když přímo v dějišti musela být nepopsatelná. Sportovci i realizační tým si zaslouží za vynikající reprezentaci absolutorium. Zvláště bych chtěl poděkovat vedení Západočeské univerzity, městu Plzeň, Plzeňskému kraji, partnerům a fanouškům. Myslím, že opravdový význam dosažených výsledků nám bude teprve postupně docházet,“ dodává Salcman.

"Kromě skvělých sportovních výkonů chci vyzdvihnout také obětavou práci koučky Terezy Fajfrlíkové a fyzioterapeutky Adély Bittnerové,“ doplňuje Petr Košik.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT