Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Plzeň je strategicky dobře umístěná pro pořádání takových akcí, říká František Ptáčník k Plzeňské tyčce

05.07.2011 15:04

I letos se mohou příznivci sportu těšit na tyčkařskou exhibici na plzeňském náměstí. Jaké sportovce představí Plzeňská tyčka a dá se vyhnout vlivu větru na doskočišti? Na to jsme zeptali pořadatele a trenéra Františka Ptáčníka.

Plzeňská tyčka
zprava Ptáčníková, Pomahačová, Brandová, ŠlézováPlzeňská tyčka / nejmladší návštěvníci Jiřina Ptáčníková Iva Brandová - Plzeňská tyčka Tereza Šlézová - Plzeňská tyčka Tereza Pomahačová - Plzeňská tyčka Tereza Pomahačová - Plzeňská tyčka František Ptáčník s moderátorem Přibáněm Plzeňská tyčka- Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Jiřina Ptáčníková - Plzeňská tyčka Jiřina Ptáčníková - Plzeňská tyčka IMG_6496Janáček 3. místoKudlička 2. místoplzeňská tyčka- Pomahačovávítěz BalnerIMG_5312IMG_5324Plzeňská tyčka /vpravo starosta třetího obvodu Jiří Strobach Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka / Michal Balner Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka 2010 Plzeňská tyčka /vítěz Michal Balner Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka 2010 Plzeňská tyčka /vítěz Michal Balner po zdolání výšky 5,60m Plzeňská tyčka / Jiřina Ptáčníková Plzeňská tyčka / Jiřina Ptáčníková přebírá ceny od starosty plzeňské trojky Jiřího Strobacha Plzeňská tyčka / Jiřina Ptáčníková se svým otcem Plzeňská tyčka 25.srpna 2010 Plzeňská tyčka / předávání cen vítězům

Ve středu 13. července proběhne na náměstí Republiky tyčkařská exhibice Plzeňská tyčka. Jaké sportovní hvězdy uvidíme, jak je to s vlivem větru a kdo je letošním favoritem jsme se zeptali trenéra a pořadatele Františka Ptáčníka. Jeho dcera Jiřina je naší nejlepší tyčkařkou, pochází z Plzně a sama se exhibice zúčastní.

Proč jste se zapojil do Plzeňské tyčky? Chybí snad právě Plzni podle Vás zájem o atletiku?

"Myšlenku na uspořádání Plzeňské tyčky nosím v hlavě již od doby co jsem se vrátil k trénování (v r.2007). Začínali jsme spolu s Jiřinkou sami. Já se starám o kondiční přípravu a techniku má na starosti Nikolay Goroshkov. Postupně se přidávali další atleti a dnes již máme poměrně velkou skupinu, převážně tyčkaři a také vícebojaři - mimo jiné Adam Ptáček, držitel českého rekordu ve skoku o tyči 5,80m, Lukáš Bechyně, domácí závodník AK ŠKODA PLZEŇ-krajský rekordman- 5,41m, František Staněk, nová naděje našeho desetiboje-momentálně třetí desetibojař v ČR, a samozřejmě - Jiřina Ptáčníková s osobním rekordem 4,65m.

Tyto exhibice mají ve světě velkou popularitu. A i u nás již mají poměrně dlouhou tradici. Například v Praze na Václavském náměstí byl letos již dvacátý ročník. A když to umí v Praze,tak proč by to nešlo v Plzni. Tady u nás jsou lidé sportovněji vzdělanější a rozumí nejen fotbalu a hokeji,ale zajímají se i o ostatní sporty. Dokladem toho jsou dvě MČR, která pořádal AK ŠKODA PLZEŇ v r.2000 a v r.2004 a o kterých se v atletických kuloárech mluví jako o nejúspěšnějších mistrovství v historii ČR, co se divácké návštěvnosti týká. Plzeň je velmi vhodné město pro pořádání i velkých mezinárodních akcí. Neboť leží strategicky ve výhodné pozici. Je zhruba 100km od letiště a tím je dostupná i zahraničním účastníkům.Je zde spousta kvalitních hotelů a hlavně silná podpora města i kraje pro pořádání takovýchto akcí.
Myšlenka přinést atletiku k lidem do centra a nečekat až oni přijdou na stadion je z mého pohledu ta správná. Zároveň velmi blízký kontakt lidí se závodníky prospívá i přímým aktérům."

Jak vidíte letošní ročník s úrovní sportovců? Bude lákavější než loňský ročník?

"V letošním ročníku je zajištěna kvalitnější mezinárodní konkurence např.třetí z letošní americké kvalifikace Nick Mossberg, který se tímto nominoval na letošní mistrovství světa. Slovinec Jure Rovan , který umí skákat přes 5,60m a samozřejmě kompletní česká špička Jan Kudlička, Michal Balner, Adam Ptáček, Lukáš Bechyně, František Staněk. U žen samozřejmě Jiřina Ptáčníková(4,65m), Romana Maláčová(4,40m), z Rakouska Daniela Howard (4,21m), Slovenka Sluková(4,20m) a stále ještě jednáme o dalších sportovcích. Vše se odvíjí od termínu závodů v jednotlivých zemích. Součástí bude předvedení žákovské a dorostenecké kategorie, aby bylo vidět,že už i v mladém věku lze tuto obtížnou disciplínu provozovat."

Ptát se, kdo je favorietm mezi ženami je asi zbytečné..... :-) kdo je favorit mezi muži?

"Favorité mezi muži jsou Nick Mossberg a Jan Kudlička. Dále se musí počítat s loňským vítězem, uzdravujícím se po úrazu, Michalem Balnerem. Já si samozřejmě přeji,aby výhra zůstala u nás."

Loňský ročník znepříjemnil vítr. Budete se letos proti případnému větru bránit? Je to vůbec možné?

"Počasí neumíme, bohužel, ovlivnit. Ale letos jsme posunuli celý rozběh tak, abychom se vyhnuli nárazům větru z ulic kolmých na náměstí. A musíme si přát, že soutěž neznehodnotí déšť."

Co vlastně taková exhibice přinese závodníkovi, z pohledu trenéra?

"Z pohledu trenéra je taková exhibice výbornou možností vyzkoušet různé tvrdší tyče, na které se závodník v tréninku nedostane, a v uvolněné přátelské atmosféře, většinou při hudbě bez stresů, užít si zábavný závod."

Jaký výkon nejvyšší tipujete u Vaší dcery Jiřiny a jaký u Lukáše Bechyněho?

"Tipovat výkony v takovýchto exhibicích je vždy velmi složité. Výkon ovlivní počasí. Ale pokud bude vše tak, jak má být, a protože se Jiřinka připravuje na srpnové mistrovsví světa a pořád ještě trénujeme, budu spokojen s výkonem okolo 4,50m-460m. A u Lukáše to bude také složité, protože on se vlastně také podílí na pořádání této exhibice a má s tím také mnoho starostí a málo času na trénink počítám 5,20m-5,30m.  Jedno, ale vím jistě, že oba dva udělají stoprocentně všechno proto, aby předvedli to nejlepší, co v nich je, a ukázali svým krajanům, co je to světová atletika."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT