Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Frekventovaná křižovatka na Belánce bude bezpečnější! Prošla úpravou

08.08.2019 11:09

Světelná signalizace na Belánce má jiné časování a nově nainstalovanou doplňkovou šipku na Borské ulici. Úpravy zajistila Správa veřejného statku města Plzně z důvodu zvýšení bezpečnosti!

Sipka_na_Belance

Z Borské ulice přes Klatovskou třídu do ulice U trati je instalované nové návěstidlo ve tvaru zelené šipky rovně a vpravo, stejně jako trochu jiného časování světelné signalizace. Důvodem je snaha o zvýšení bezpečnosti v této frekventované křižovatce.

Na výjezdu z ulice Borské jsou jen dva jízdní pruhy: rovně a vlevo a rovně a vpravo. Vzhledem k intenzitě projíždějících vozidel není možné vyhradit jeden pruh pouze pro levé odbočení. „Původně se v rámci světelného cyklu nejdříve rozjížděla ulice U trati včetně levého odbočení na Bory. Teprve poté šel souběžný zelený signál pro Borskou ulici jako celek. A příliš často se opakoval scénář dopravní nehody, kdy se vozidlo odbočující z Borské ulice vlevo do centra střetlo s vozidlem jedoucím z ulice U Trati, které v přímém směru najíždělo do křižovatky s určitým časovým odstupem za auty před sebou. Dlouhá zelená toto umožňovala a odbočujícím nebylo vždy zcela zřejmé, zda najíždějící auto již zastaví či nikoli,“ vysvětlil Vladimír Pouzar ze Správy veřejného statku města Plzně.

Uvedl, že tedy přikročili k úpravě tak, aby se nejprve rozjela celá Borská ulice, pak se zastavilo její levé odbočení a při trvajícím zeleném signálu pro směr rovně a vpravo se teprve rozjel přímý směr z ulice U trati. „Oproti původnímu řešení tedy došlo k prohození najížděcích a vyklízejících směrů. A protože nelze na Borskou ulici instalovat směrové signály, je možné odbočení vlevo ukončit jedině červenou na plném signálu. Prodloužení signálu volno pro ostatní směry pak obstará doplňková šipka, u níž je přípustná i varianta rovně a vpravo, byť se tato v praxi příliš často nepoužívá. Zde však své uplatnění nachází – dojde tím k eliminaci výše popsané kolizní situace při zachování původního času vyhrazeného pro signál volno,“ popsal Vladimír Pouzar.

Doplnil, že pro řidiče tento signál znamená totéž, co běžnější doplňková šipka vpravo: možnost pokračovat v jízdě směrem, kterým šipka ukazuje. „Pro všechna vozidla jedoucí z Borské ulice rovně či vpravo tedy představuje plnohodnotnou zelenou,“ dodal Vladimír Pouzar.

FOTO: SVSMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT