Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Patříte mezi poškozené, kteří mohou zažádat o kompenzační bonus?

02.04.2021 15:25

Jste živostník, s. r. o., nebo pracujete na dohodu o provedení práce, popřípadě provedení činnosti a chtělli byste zjistit, zda se i na vás vztahuje nový kompenzační bonus? Vše se přehledně dozvíte v tomto článku.

IMG_1126

Kdo může zažádat o kompenzační bonus?

Zažádat o nový kompenzační bonus mohou živnostníci (OSVČ), malé společnosti s ručením omezeným (s. r. o.) a lidé, kteří pracují na DPP nebo DPČ.

Pokud jste živnostník a chcete o kompenzační bonus zažádat, museli jste být aktivní ve vašem podnikání ke dni 5. 10. 2020, nebo jste si museli vaši živnost přerušit po období 12. 3. 2020, například z důvodu pandemie.

Pokud jste malé s. r. o., tak ve společnosti můžete být pouze dva společníci (dvě fyzické osoby), nebo musíte být rodinné s. r. o. -  v tomto případě můžete mít i více společníků, ale musíte být v přímém příbuzenském vztahu. Zároveň musíte být činní ke dni 5.10. 2020. Společnosti s ručením omezeným dále musejí splňovat podmínku o překročení obratu 180 000 Kč za rok, nebo pokud máte nově založené s. r. o., tak musíte mít předpoklat překročení obratu 120 000 Kč za rok.

OSVČ i s. r. o. musí dále splňovat podmínky daňového subjektu a být rezidentem České republiky. Nesmí být nespolehlivými plátci DPH, dále také nesmí být v úpadku, nebo v likvidaci, popřípadě s nimi nesmí být vedeno řízení o likvidaci.

U DPP a DPČ musíte být nemocensky pojištění a museli jste splnit podmínku, že jste byli pojištěni minimálně tři měsíce v roce, ve kterém budete srovnávat vaše příjmy s bonusovým obdobím tohoto roku. Zároveď u DPP jste museli překročit limit 10 000 Kč za měsíc a u DPČ 3 000 Kč za měsíc v roce 2020.

 

Kdy mohu o kompenzační bonus zažádat?

Rozhodným obdobím je 1. 6. 2020 - 30. 9 2020. Žádosti můžete podávat v rámci třech bonusových období. Prvním bonusovým obdobím je únor 2021, druhým je březen 2021 a nově schválené třetí bonusové období duben 2021. Zažádat o tento příspěvek můžete až do dvou měsíců po skončení jednotlivého bonusového období. 

 

Jaké jsou podmínky pro splnění žádosti o kompenzační bonus?

Základní podmínkou je, že se vám musel uzavřít, nebo omezit provoz, popřípadě se omezila poptávka po vašich produktech a službách. Další podmínkou je, že jste ve srovnávacím období měli pokles příjmů (tržeb) minimálně o 50 % za tři srovnávané kalendářní měsíce. Vztahuje se to i na osoby v karanténě. 

 

Co znamená pojem "srovnávací období"?

Pokud chcete zažádat o kompenzační bonus za únor 2021, je pro vás srovnávacím obdobím leden 2021. Dále si můžete vybrat s čím leden 2021 srovnáte, v období od 1. 11. 2018 do 31. 12 2020. Vždy platí, že musíte srovnat tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v tomto období.

Konkrétní případ může vypadat takto - chceme zažádat o kompenzační bonus za únor 2021, srovnávat tedy budeme leden 2021 s listopadem, prosincem roku 2018 a zároveň s lednem 2019, nebo můžeme srovnávat leden 2021 s listopadem, prosincem roku 2019 a zároveň s lednem 2020. Záleží jen na vás, které období je pro vás výhodnější. 
V případě, že zjistíte, že máte pokles příjmů o 50 %, můžete zažádat o kompezační bonus.

 

O kolik peněz mohu zažádat?

Můžete zažádat až o 1 000 Kč za den. Pokud ale pracujete na DPP nebo DPČ, můžete zažádat pouze o 500 Kč za den, to samé pokud jste v karanténě nebo v izolaci. O 1 000 Kč za den mohou zažádat s. r. o. a OSVČ. Pokud jste ale před tím byli na začátku vašeho podnikání a vaše tržby a příjmy byly nízké, tak nedostanete celou částku, ale dostanete částku srovnatelnou v období, za které žádáte. Nemusí to být tedy maximální částka 1 000 Kč za den.

 

Co si musím připravit, abych mohl o kompenzační bonus zažádat?

Lidé, kteří pracují na DPP nebo DPČ si musí připravit mzdový list nebo potvrzení o splnění podmínek nemocenského pojištění.

Pokud jste byli v karanténě musíte mít informace o trvání pracovní neschopnosti. Dále také musíte dokládat čestná prohlášení pro splnění podmínek (pokles příjmů, omezení poptávky, uzavření provozu,..), identifikaci subjektu (OSVČ, DPP/DPČ, s. r. o.), určit činnost a průměrnou výši příjmů.

 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT