QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY
01.06.2024 8:10
Soutěž je zaměřená na první pomoc. Účastní se jí žáci prvního a druhého stupně základních škol z Plzeňského kraje. Redaktorka QAPu se byla na soutěži podívat! Přinášíme reportáž.
31.05.2024 19:06
Voda v některých řekách stoupá
Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).
31.05.2024 13:55
Pro část Plzeňského kraje platí extrémní stupeň nebezpečí. Více v článku.
Báječný recept z rybízu: Marmeláda z černého rybízu zastudena
15.07.2017 13:52
Máme pro vás další recept z rubriky S Andreou v kuchyni! Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak udělat skvělou marmeládu z černého rybízu zastudena.
Tuto marmeládu z černého rybízu dělávala už babička a vždycky byla skvělá. Nic se nevaří, všechny vitamíny zůstanou a nekazí se. Cukr obstará konzervaci dokonale. Babička sklenky vždy uzavírala celofánem a převázala provázkem nebo stáhla gumičkou. Pokud byste se přece jen báli zkažení, přidejte lžičku konzervačního prostředku. Můžete ji vyzkoušet i z ostružin nebo malin, ty jsou také luxusní.
Na přípravu budete potřebovat:
omytý černý rybíz
cukr krystal nebo krupice
na 100 g vylisované šťávy se dává 100 g cukru
rum
Postup přípravy:
Bobule rybízu vložíme do odšťavňovače a vylisujeme šťávu. Je dobré drť odšťavnit dvakrát až třikrát. Do šťávy vsypeme cukr a důkladně rozmícháme.
Necháme minimálně dvě hodiny odstát a každou chvilku šťávu promícháme, až se všechen cukr opravdu rozpustí. Na noc dáme marmeládu do lednice.
Druhý den znovu promícháme a plníme do horkou vodou vypařených, suchých sklenek, které ještě vytřeme ubrouskem namočeným v rumu a zavíčkujeme. Víčka je nejlepší vyvařit ve vodě a osušit. Můžeme ještě povrch marmelády zalít trochou rumu.
Více receptů najdete na webu V kuchyni vždy otevřeno.
Víte, že Andrea Motlíková pro vás vydala kuchařku plnou báječných receptů? Všechny recepty sama Andrea uvařila a vyzkoušela. Kniha, která obsahuje celkem 296 osvědčených receptů je k dostání v knihkupectvích nebo si ji můžete objednat na mailu - andreamotlikova@seznam.cz a knihu dostanete i s věnováním!
Foto a recept: Andrea Motlíková
SDÍLEJTE ČLÁNEK