12.06.2024 16:21
Tahání vagonu i běh do věže katedrály! V Plzni se koná Policejní MČR speciálních pořádkových jednotek - FOTKY
Do Plzně dorazili ti nejlepší z nejlepších! Jak takové závody vypadají? Přinášíme reportáž!
12.06.2024 16:21
Do Plzně dorazili ti nejlepší z nejlepších! Jak takové závody vypadají? Přinášíme reportáž!
11.06.2024 19:30
11.06.2024 11:13
Začíná nepřetržitý letní provoz sportovního areálu Ski&Bike Špičák. Navíc se otvírají naučné stezky na ledovcová jezera i nová cyklistická trať „Uphill Špičák 1202“.
Plavková sezóna je pryč, tak co si dopřát něco pořádně šťavnatého? Bůčková roláda s nádivkou je skutečná lahůdka a uspokojí všechny mlsné jazýčky...
Na přípravu budete potřebovat:
1-1,5 kg masitějšího bůčku bez kosti a kůže
1 větší cibule
4 stroužky česneku
pepř
kmín (celý, drcený)
sůl
Nádivka:
3 starší rohlíky
trochu mléka na namočení pečiva
50 g slaniny
2 vejce
2 stroužky česneku
cca 1 cm plátek másla
1 KL majoránky
čerstvá petrželka
sůl
Postup přípravy receptu:
Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedořízněte, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran.
Na nádivku namočte do mléka rohlíky, které nakrájejte na slabé plátky nebo kostičky. Jakmile jsou měkké, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte.
Na plát maso rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, o opět po vláknech roládu zaviňte. Zpevněte provázkem (můžete v řeznických potřebách koupit i síťku k tomu určenou). Roládu ze všech stran posypte kmínem.
Do dno pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30-40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu.
Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými brambory, případně kaší. Přelijte výpekem.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.