21.05.2024 14:05
Všechno nejlepší! Nanschan z plzeňské zoo slaví významné kulatiny – FOTKY
Irbis, kterého mohou návštěvníci plzeňské zoo vidět ve skalnatém výběhu přímo pod statkem Lüftnerka, slaví v těchto dnech významné narozeniny.
21.05.2024 14:05
Irbis, kterého mohou návštěvníci plzeňské zoo vidět ve skalnatém výběhu přímo pod statkem Lüftnerka, slaví v těchto dnech významné narozeniny.
21.05.2024 12:29
Dlouho avizovaná akce začala! V úterý 21. května byla zahájena rekonstrukce úseku tramvajové trati vedoucí jižní částí náměstí Republiky a Zbrojnickou ulicí. Jaká čekají na Plzeňany omezení?
21.05.2024 8:13
Máta je skvělá bylina. Nádherně voní, působí dobře na trávení a roste na zahradě jako zběsilá. Takže pokud vám taky bujně roste a máte rádi její chuť a vůni, zkuste tento sirup. Teď v létě se vám bude hodit pro super letní osvěžujíí drinky.
V zimě do čaje a v létě do osvěžujících nápojů včetně Mojita nebo Virgin Mojita a nemusíte ve skleničce mučit listy máty s cukrem a limetkou. Je to jednoduché a bez vaření, takže se v sirupu všechno zdravé zachová. Já jsem dělala rovnou z trojité dávky, ale recept je uveden na jeden litr. Můžete sirup i sterilovat při 80 stupních Celsia cca 20 minut.
Na přípravu budete potřebovat:
100 g máty včetně stvolů a případně květů
1 litr převařené, trochu zchladlé vody
700 g cukru ( můžete použít krupici nebo jako já třtinový - pak bude samozřejmě barva tmavá )
1 -2 limetky
20 g kyseliny citronové
Postup přípravy:
Připravte si buď velké sklenice nebo nějaký větší hrnec, do kterého se všechno vejde. Samozřejmě podle toho, z kolika dávek budete připravovat. Mátu omyjte a zbavte případných starých listů a breberek :-) Vodu převařte, třeba v rychlovarné konvi, nalijte do sklenic nebo hrnce a vmíchejte cukr s kyselinou citronovou. Promíchejte, až se všechno rozpustí. Nechte trochu zchladnout, tak na 80 stupňů Celsia (od oka) a přidejte nať máty a na kolečka nakrájené, důkladně omyté limetky. Já citrony a limetky dávám do horké vody s lžící octa, jdou pak lépe omývat od všech chemických látek ...
A pak už jenom necháme dva dny doma louhovat. Občas můžete promíchat. Pak přecedíme přes plátýnko nebo gázu a slijeme do vymytých láhví a uzavřeme.
foto a recept: Andrea Motlíková - blog V kuchyni vždy otevřeno