07.05.2025 12:00 07.05.2025 20:18
07.05.2025 18:55
Doprava u Makra bude o víkendu omezena, mění se i zastávky MHD
06.05.2025 14:16
Do Plzně přijeli belgický král Filip a český prezident Petr Pavel
Zúčastnili se pietního aktu Díky, Ameriko!
Pečený zázvorový čaj s rumem zahřeje! Dávkujte ale opatrně...
Pečený zázvorový čaj s rumem je jasnou volbou do chladného počasí. Když ho ale dáte do ozdobných sklenic a pěkně nazdobíte, originální dárek je na světě...

Na přípravu budete potřebovat:
1 kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2 PL rumu (popř. slivovice)
800 g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků
Postup přípravy receptu:
Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky (cca 3mm). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi.
Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence.
Nakonec přidáme 2 polévkové lžíce rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.
Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250 ml hrnek cca 2 až 3 kávové lžičky směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou.
Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého....
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.