Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Pochutnejte si na jitrnicovém prejtu s jihočeskou lepenicí - RECEPT

12.11.2016 8:03

V tomto sychravém počasí si na prejtu určitě pochutáte. Co si k němu udělat jihočeskou lepenici - tedy směs zelí a brambor? Jak na to? Čtěte recept z naší rubriky S Andreou v kuchyni.

img_0959-br
img_0976-brimg_0959-brimg_0967-br

Většinou se prejt podává s vařenými brambory a kysaným zelím. V některých krajích ho můžete dostat s tzv. lepenicí, což je směs kysaného zelí a brambor, také někdy zvané "kočičák". Dříve se lepenice pojídala jako jídlo chudých a bývala i hlavním bezmasým pokrmem. Jak si tuto báječnou a jednoduchou přílohu (či samostatné jídlo) připravíte?

 

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg jitrnicového prejtu
1 kg brambor
400 g kysaného zelí
2 cibule
sádlo nebo máslo
cca 200 ml mléka
trochu kmínu do brambor
sůl
špetka cukru

img_0959-br
Postup přípravy:

Jitrnicový prejt vložíme do pekáčku a při 200oC ho upečeme tak, aby se na něm vytvořila křupavá krusta.
Oškrábané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Zelí podusíme ve vodě, dosolíme a dochutíme cukrem podle toho, jak máme rádi. Vody stačí tolik, aby bylo zelí ponořené. Po uvaření slijeme. Cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle nebo na másle dokřupava.

Ohřejeme mléko, uvařené a slité brambory rozmačkáme jako na šťouchané brambory a po částech přiléváme teplé mléko. Vmícháme zelí a polovinu usmažené cibule, dochutíme. Lepenici podáváme posypanou zbytkem usmažené cibulky a s prejtem.

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno

foto a recept: Andrea Motlíková

 

ANDREA V KUCHYNI

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT