11.12.2024 15:28
11.12.2024 14:24
Šumavský Špičák zahájí o víkendu lyžařskou sezonu! Využijte slevy na skipasy
11.12.2024 13:01
Policie pátrá v souvislosti s krádeží v centru Plzně po muži na fotografii. Poznáte ho?
Sváteční kachna jinak: Kachní prsa se šalotkami a brusinkovou omáčkou
K vánočním svátkům v mnoha domácnostech patří tradičně kachna. Co takhle ji ale připravit tak trochu jinak a originálně? Andrea Motlíková přináší extra recept...
Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa s kůží
hrst šalotek
150 ml brusinkového džusu
100 ml červeného vína
1 PL demi glace nebo gelový bujon
čerstvý tymián
2 hřebíčky
hrubá sůl ( použila jsem kouřovou)
čerstvě mletý pepř
Postup:
Kůži na kachních prsou nařežeme do mřížky, vetřeme do ní lístky tymiánu, pepř a hrubou sůl.
Spodní stranu pouze osolíme a opepříme. Maso nejprve opékáme kůží dolů a pak i z druhé strany. Přibližně 3 minuty z každé z nich. Já jsem si mezitím nakrájela na plátky brambory a dala je na plech vyložený pečícím papírem do rozpálené trouby na 220C. Maso jsem pak přendala na plech k bramborům. Maso necháme dopéct v troubě cca 7 minut. Maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
Na pánvi s tukem z kůže opečeme nakrájené šalotky, přilijeme k nim víno a brusinkový džus, vhodíme tymián a hřebíčky a necháme trochu odpařit a zredukovat. Nakonec přimícháme demi glace nebo gelový bujon. Pokud se použije pouze silný vývar, je nutné omáčku ještě znovu zredukovat. Z omáčky vyjmeme koření a snítku tymiánu, maso nakrájíme na plátky a podáváme.
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.
foto a recept: Andrea Motlíková