01.05.2025 19:13
Složky IZS zachraňovaly odpoledne tonoucího muže
Muž se topil v Berounce v Plzni u sv. Jiří
01.05.2025 19:13
Muž se topil v Berounce v Plzni u sv. Jiří
01.05.2025 14:30
01.05.2025 10:00
Hasiči neměli žádný výjezd související s pálením čarodějnic
Nejen svatomartinská husa ale mnohde i vydatný kaldoun patří ke svátku svatého Martina. Sváteční polévku, která dokáže hodně zasytit, servíruje Andrea Motlíková...
Na přípravu budete potřebovat:
Na vývar:
kachní droby ( žaludek, játra, srdíčko) a krk
6 kuliček pepře a 4 nového koření
1 cibule i se slupkou
kořenová zelenina
zelený hrášek
pár růžiček květáku
sůl
Na játrové knedlíčky:
hotová játrová zavářka ( nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
2 stroužky česneku
sušená majoránka
vejce
strouhanka
pepř, sůl
Na žemlové knedlíčky:
2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
1 vejce
muškátový oříšek
petrželka
kousek másla (cca 0,5cm)
sůl
Dále širší domácí těstoviny
100ml smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
2-3PL hladké mouky
máslo
Postup přípravy receptu:
Nejprve si přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka si dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme zeleninu vcelku. Maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.
Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku. Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut. Poté přilijeme krom jedné PL smetanu, ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.
Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem. Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.
foto a recept: Andrea Motlíková