QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Česká pošta zveřejnila informace o kontrole doručených roušek důchodcům

26.09.2020 16:50

Česká pošta v pátek 25. září zveřejnila na svém webu, jak mají lidé postupovat při kontrole doručených roušek a respirátoru, které jim byly doručeny do schránek v průběhu minulého týdne.

IMG_0576

Česká pošta zveřejnila na svém webu informace o tom, jakým způsobem mají lidé prověřit, jestli byly roušky od státu při doručování poškozeny.

Pošta distribuovala pět roušek a respirátor lidem starším 60 let.  Roušky byly z balení po 50 kusech rozdělovány a vkládány do obálek po pěti. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pošta porušila zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Lze je distribuovat jen v ochranných obalech a s informací od výrobce.

Pošta měla do tří dnů přijmout nápravná opatření.

"Vyzýváme všechny příjemce těchto obálek, aby si důkladně vizuálně zkontrolovali stav doručených roušek a respirátorů. Pokud při takové kontrole odhalí jakékoli mechanické poškození (např. pomačkání), znečištění nebo namočení (či navlhnutí), pak by takové roušky a respirátory neměli použít," píše se na webu České pošty.

Protože nebyly roušky a respirátory doručeny v původním obalu, pošta zveřejnila také návod na jejich použití. "Zároveň dáváme k dispozici návod z původního obalu na používání ochranných prostředků, který jsme kvůli vybalení nemohli dodat uživatelům.

Respirátor

Rozevřete respirátor, přidržte jej rukou a zafixujte jej na obličeji tak, aby nosní spona byla nahoře.
Upevněte elastické pásky na uši na obou stranách k levému a pravému uchu.
Přizpůsobte svorku tvaru kořene nosu tak, aby byl respirátor co nejblíže obličeji.
Pouze na jednorázové použití, po použití zničit.

Roušky

Rozevřete roušku, zavěste pásky na obou stranách roušky na uši.
Stisknutím pásky u kořene nosu roušku zafixujete a zabráníte vnikání nečistot.
Přitáhněte roušku k dolní čelisti a vytvořte tak dýchací prostor.

Ministerstvo plánuje rozesílat roušky a respirátor ještě dalším osobám s plným invalidním důchodem a také zdravotně postiženým do 18 let. Ministr zdravotnictví Prymula prohlásil, že těmto osobám už budou roušky a respirátor profesionálně přebaleny tak, že nebudou odcházet v papírových obálkách.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT