QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY
11.06.2024 11:13
Začíná nepřetržitý letní provoz sportovního areálu Ski&Bike Špičák. Navíc se otvírají naučné stezky na ledovcová jezera i nová cyklistická trať „Uphill Špičák 1202“.
10.06.2024 17:16
Plzeňští celníci kontrolovali přepravu vybraných výrobků. Zajistili tisíce cigaret i stovky lihovin.
10.06.2024 9:11
10.06.2024 17:03
Řidiči musí na dálnici D5 ve směru na Rozvadov počítat s omezením.
Chutná Vám smažené jídlo z restaurace? Zjištění inspekce je překvapující
10.02.2021 14:59
Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 38 provozovnách společného stravování a posoudili zde 47 vzorků fritovacích olejů.
Jak pravidelná kontrolní akce dopadla? "V každé páté až šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. U celkem 18,5% z kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U 2 vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.
V některých provozovnách inspektoři zjistili nejenom přepálený tuk, ale také znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení.
Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví. "Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat setrvalý stav. V roce 2019 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u 16% z kontrolovaných provozoven, v roce 2018 šlo o 26% z kontrolovaných provozoven," dodal Pavel Kopřiva.
Foto: ilustrační
SDÍLEJTE ČLÁNEK