Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

"Nakrmte nemocniční knihovničky" - I Vy můžete darovat knih do nemocnic!

27.09.2020 20:02     28.09.2020 21:30

Na základě vlastní zkušenosti autorky projektu "Nakrmte nemocniční knihovničky" darovalo spoustu lidí do nemocnic knihy, které už přečetli. Udělají tak radost těm, kteří musí trávit čas v nemocnici.

120100128_712062122719658_38332806594773797_o

Autorka projektu "Nakrmte nemocniční knihovničky" Barbora Topinková dorazila k nemocničním dveřím 23. září. Měla naložené plné auto knih a chtěla rozdávat radost. Při vlastní zkušenosti s pobytem v nemocnici usoudila, že stav knihovniček není dobrý a přemýšlela, jak tento stav změnit.

A jak tato myšlenka vznikla? Myšlenka „Nakrmte nemocniční knihovničky“ vznikla na základě osobní zkušenosti paní Barbory, která si v nemocnici všimla, že knihy v nemocničních knihovnách chybí nebo nejsou v dobrém stavu. Z tohoto důvodu se rozhodla spojit s Národní Knihovnou v Praze a rozjet program „Nakrmte nemocniční knihovničky“. K tomuto nápadu se přidali různí autoři, kteří darovali svá díla a zároveň lidé, kteří věnovali už přečtené knihy, které měli doma.

Autorka projektu Barbora Topinková dodává: „Cílem projektu je doplnit svazky ohmataných rodokapsů o knihy, které vyloudí úsměv nebo zasněný výraz na tváři pacientů, kteří prochází nemocniční léčbou.“

Knihy byly rozděleny na různá oddělení. Dětské tituly, beletrie, detektivky a literatura faktu „nakrmily“ i knihovny pro mnohá oddělení či kliniky tak, aby si každá z nich našla svého čtenáře.

Lidé, kteří musí trávit svůj čas na lůžku v nemocnici, si tak mohou krátit dlouhé chvíle alespoň četbou krásných knih.

Autorka projektu doplňuje, že můžete i nadále podporovat tento projekt. "Knížky nadále vybíráme v Klementinu, díky podpoře
Národní knihovny ČR máme stále k dispozici podatelnu. Knížky můžete zaslat na adresu Národní knihovna v Praze, Klementinum 190, 110 00. Na obálku, prosím, napište heslo "Nemocniční knihovničky". Pokud byste měli možnost, knížky můžete přinést též osobně - do Klementina, budova A, Hala služeb, u přepážky Informace je šedá přepravka, kam lidé mohou knížky ukládat. Dále hledáme i místa, kde knížky udělají radost, např. domovy pro seniory, dětské domovy atd. Pokud byste měli nějaké podněty ve svém okolí nebo vícero knih, napište mi, prosím, na nemocnicniknihovnicky@gmail.com.

Foto: Fakultní nemocnice Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT