Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Pochutnejte si o víkendu na kachně! Výtečné kachní recepty

13.11.2020 15:46

Už máte plán na víkendový oběd? Kachna bude určitě skvělou volbou. Jakou ale udělat ke kachním prsům omáčku? A co zkusit připravit divokou kachnu na slanině a červeném víně? Máme pro vás recepty...

Kachní prsa v limetovo citronové marinádě 1
Kachní prsa se šalotkami a brusinkovou omáčkou 1Kachní prsa s pikantní sladkokyselou omáčkou 1Kachní prsa se šalotkami a brusinkovou omáčkouKachní prsa v limetovo citronové marinádě 1Kachní prsa v limetovo citronové marinádě pripravaKachní prsa v limetovo citronové marináděSušená kachní prsa na salátu 1Sušená kachní prsa na salátu pripravaSušená kachní prsa na salátuKachní prsa s pikantní sladkokyselou omáčkouDivoká kachna na slanině sušených švestkách

Přinášíme vám kachní recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové. Ještě více receptů na zpracování kachny najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

Kachní prsa s pikantní sladkokyselou omáčkou

Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa
kořenící směs Havana kouřový gril (složení: cibule, pepř, paprika, směs bylinek a kouřová sůl)
čerstvý ananas
sůl

Na omáčku:
3 PL sójové omáčky
2 PL sladké nebo pálivé chilli omáčky
1-2 PL medu
2 PL rýžového octa (popř. bílého nebo červeného vinného octa)
3 PL vody
podle chuti ještě drcené chilli 

Kachní prsa s pikantní sladkokyselou omáčkou 1Postup přípravy:
Kůži na kachních prsou nařežeme do mřížky, osolíme z obou stran a do kůže vetřeme koření Havana kouřový gril. Necháme hodinu odležet.
Do kastrůlku vlijeme všechny ingredience na omáčku a provaříme. Dochutíme každý podle své chuti.
Na grilovací pánvi mezitím opečeme nasucho nejprve z obou stran ananas. Vyjmeme a udržujeme v teple. Na pánev položíme kůží dolů kachní prsa a opečeme dohněda. Obrátíme, taktéž opečeme i druhou stranu. Z obou stran tak cca 2 - 3 minuty. Poté maso vložíme do vyhřáté trouby na 220 oC na 8-10 minut, maso musí zůstat uvnitř růžové a šťavnaté. Do trouby můžeme dát prohřát i opečený ananas.
Při podávání maso nakrájíme na plátky, obložíme grilovaným ananasem a přelijeme omáčkou.

 

Divoká kachna na slanině, sušených švestkách a červeném víně

Na přípravu budete potřebovat:
očištěná divoká kachna
150 g slaniny
hrst sušených švestek
2 cibule
300 ml suchého červeného vína
8 kuliček jalovec a 5 nového koření
3 bobkové listy
kmín
máslo
sůl 

Divoká kachna na slanině sušených švestkáchPostup přípravy receptu:
Kachnu osolíme a posypeme kmínem. V pekáči na sporáku rozehřejeme máslo, na kterém zesklovatíme cibuli se slaninou, přidáme všechno koření a posekané švestky. Chvilku společně opékáme a poté podlijeme malinko vodou. Vložíme kachnu a přiklopíme a asi 10 min kachnu po obou stranách podusíme, abychom urychlili pečení v troubě. Po odpaření vody podlijeme vínem a dáme ještě přikryté do trouby asi na půl hodiny. Během této doby kachnu obracíme a podléváme výpekem. Po půl hodině pekáč odkryjeme a kachnu dozlatova dopečeme.
Podáváme se zelím, já dělala kedlubnové a bramborovými knedlíky.

Sušená kachní prsa na salátu

Na přípravu budete potřebovat:
1 kachní prso s kůží
200 g hrubé mořské soli
200 g třtinového cukru
5 cm zázvoru
drcený pepř (já použila citrónový)
Sušená kachní prsa na salátu 1Na salát:
1 zralá hruška
ledový salát, popř. kdo má rád, může přidat rukolu
pár vlašských ořeců
karamelizovaná cibule ( odkaz na ni viz. pozn.)
oliv. olej
bílý vinný ocet
sůl 

Postup přípravy:
Kachní prso hodně opepříme, nesolíme. Do ploché misky vsypeme sůl s cukrem a nastrouhaným zázvorem, dobře vše promícháme a vložíme do směsi maso, kůží navrch, kterou také zasypeme směsí.
Zakryté necháme dva dny stát v lednici. Tekutina z masa zůstane v misce.

Kachní prsa se šalotkami a brusinkovou omáčkou

Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa s kůží
hrst šalotek
150 ml brusinkového džusu
100 ml červeného vína
1 PL demi glace nebo gelový bujon
čerstvý tymián
2 hřebíčky
hrubá sůl (použila jsem kouřovou)
čerstvě mletý pepř 

Kachní prsa se šalotkami a brusinkovou omáčkou

Postup: 
Kůži na kachních prsou nařežeme do mřížky, vetřeme do ní lístky tymiánu, pepř a hrubou sůl.

Spodní stranu pouze osolíme a opepříme. Maso nejprve opékáme kůží dolů a pak i z druhé strany. Přibližně 3 minuty z každé z nich. Já jsem si mezitím nakrájela na plátky brambory a dala je na plech vyložený pečícím papírem do rozpálené trouby na 220C. Maso jsem pak přendala na plech k bramborům. Maso necháme dopéct v troubě cca 7 minut. Maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
Na pánvi s tukem z kůže opečeme nakrájené šalotky, přilijeme k nim víno a brusinkový džus, vhodíme tymián a hřebíčky a necháme trochu odpařit a zredukovat. Nakonec přimícháme demi glace nebo gelový bujon. Pokud se použije pouze silný vývar, je nutné omáčku ještě znovu zredukovat. Z omáčky vyjmeme koření a snítku tymiánu, maso nakrájíme na plátky a podáváme.

Kachní prsa v limetovo citronové marinádě

Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa s kůží
sůl, pepř

Na marinádu:
2 vrchovaté lžíce citronovo limetové marmelády (koupeno v Lidlu)
2 PL sójové omáčky
čerstvý rozmarýn a tymián
cca 100 ml vývaru nebo vody na podlití 

Kachní prsa v limetovo citronové marinádě priprava
Postup:
Kachní prsa nařežeme na kůži do mřížky, osolíme je a opepříme.
Na marinádu smícháme v MW nebo ve vodní lázni rozpuštěnou limetovo citronovou marmeládu, sójovou omáčku a posekané bylinky. Touto marinádou zalijeme kachní prsa a dáme min. na 3 hodiny (lépe přes noc) marinovat. Můžeme je v marinádě otáčet, aby nasákly co nejvíce chutěmi. 

Před pečením prsa z marinády vyjmeme, necháme marinádu dobře okapat do marinovací misky a maso důkladně opláchneme. Marináda je lepkavá a při prudkém opékání by se nám připálila. Maso osušíme a opečeme jej zprudka na pánvi nejprve kůží dolů, aby pustilo tuk a na kůži se vytvořila kůrčička. Poté krátce necháme zatáhnout i z druhé strany a přendáme na pekáček, který vložíme do trouby vyhřáté na 220 oC na 10 minut. Maso musí zůstat uvnitř růžové a šťavnaté.
Do výpeku na pánvi nalijeme marinádu, podlijeme vývarem nebo vodou a provaříme do požadované hustoty.
Maso vyjmeme a necháme cca 5 minut zabalené v alobalu odpočívat. Poté nakrájíme na silnější plátky a podáváme s omáčkou.

foto a recepty: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT