QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Hejtman ocenil vítěze cyklistických non-stop závodů Víta

06.10.2014 19:14

Cyklista Martin Vít, který vyhrál v létě dva náročné cyklistické non-stop závody v horském terénu, byl v pondělí 6. října za svůj výkon oceněn hejtmanem kraje.

cyklista_1

Vítěze cyklistických non-stop závodů Martina Víta na krajském úřadě přijal v pondělí 6. října hejtman Václav Šlajs.

Martin Vít žije ve Šťáhlavech, náročného závodu Craft 1000 Miles Adventure se tento rok zúčastnil už potřetí a vyhrál. Závod s podobnými podmínkami se v Evropě jezdí jen jeden, a to právě v Čechách.

"Jedná se o non-stop závod v horském terénu v délce 1 000 mil, kdy není na trase přípustná žádná pomoc a každý se na trase musí pohybovat vlastní silou. V úvahu tedy připadá koloběžka, vlastní nohy nebo kolo, které je v tomto případě nejrychlejší," popisuje podmínky závodu Martin Vít.

Každý rok se na startu sejde zhruba stovka závodníků, ale do cíle rozhodně všichni nedorazí, více než polovina závodníků skončí zhruba po prvních 400 mílích.

"Při závodu je daná pouze trasa, která je přesně stanovená přes GPS, pak také čas a místo startu, dojezd do cíle není omezen. Protože se jede většinou v terénu mimo civilizaci, po loukách a v lesích, problémem je i zajistit si něco k jídlu. Z trasy sice může závodník sjet, ale je to na úkor času. Vrátit na trasu se pak musí na stejné místo, ze kterého sjel," vysvětluje Martin.

Letos se startovalo v Hranicích u Aše a po hraničních pohořích v České republice se pokračovalo přes slovenské Tatry až do cíle, kterým byla obec Nová Sedlica na Slovensku. Martin urazil trasu v délce 1 000 mil za osm dní a 58 minut a s tímto časem celý závod vyhrál.

"Martin si zaslouží velký obdiv a poděkování za vynikající reprezentaci Plzeňského kraje v tak náročném závodu," ocenil výkon úspěšného cyklisty hejtman Václav Šlajs.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24