Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Nevhodné parkování v Plzni komplikuje práci hasičům i srážníkům. Nejhorší situace je na sídlišťích

15.04.2023 7:33

Buďte ohleduplní při parkování, žádají Plzeňany hasiči i strážníci. Špatně zaparkovaná auta komplikují často výjezdy záchranných složek, nejhorší situace je na velkých sídlištích.

Parkování Chválenická_QAP_foto (10)

Situace je nejhorší ve večerních hodinách na velkých sídlištích, například na Lochotíně nebo na Borech. Ale právě tady řidiči často marně hledají místo na zaparkování. Řidiči často zaparkují špatně, někdy i nevědomky ztěžují vjezd hasičům, záchranářům a podobně. Pro hasiče zajíždějící na místo s velkými cisternami, je to obzvláště problematické. Často se musejí proplétat mezi vozidly.

Parkovacích míst je málo zejména mezi paneláky, protože sídliště byla projektována v době, kdy nebylo tolik aut.

„Chápeme, že vzhledem ke stáří sídlišť je situace komplikovaná, proto stav průběžně monitorujeme a snažíme se apelovat na občany, aby parkovali citlivěji právě s ohledem k obslužnosti lokality a dalším řidičům. Máme vytipovaná místa, kde je situace nejpalčivější a tam ve spolupráci s městskou policií zvýšíme dohled,“ řekl Jiří Winkelhöfer, radní pro oblast bezpečnosti.

Problémy často vznikají v užších ulicích, kde řidiči zaparkují po obou stranách. „Jsou to případy, kdy dochází k zablokování průjezdu nebo parkování na místech, jako třeba křižovatky nebo úzké ulice, kde auta stojí po obou stranách,“ řekl vedoucí Dopravní skupiny Městské policie Plzeň Václav Čechura.

V úzkých ulicích je nutné, aby lidé parkovali jen na jedné straně. "Tak, aby kolem vozidla zůstaly minimálně tři metry šířky volné vozovky a auta nenechávali v křižovatkách, v blízkosti křížení komunikací, zatáček a v zúžení," dodal Čechura.

Špatně zaparkované auto může způsobit komplikace i popelářům, kteří jezdí s mnohatunovými vozy. „Máme šikovné řidiče, nicméně do některých míst se nemají šanci dostat. Velké problémy sledujeme rovněž ve vnitroblocích, kde po 200 metrech řidič zjistí, že na konci je zaparkované auto a celou vzdálenost musí vycouvat. Někteří řidiči, zejména na sídlištích, parkují i na stáních pro popelnice, což výsyp odpadu zcela znemožňuje,“ popsal Jan Šneberk, technický náměstek Čisté Plzně.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT