Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Přetáhnout jízdné v MHD o minutu? Se zpožděním spoje u revizora nepochodíte!

07.11.2014 11:08

Nehoda, výjimečná situace nebo překážka v podobě špatně zaparkovaného auta. To všechno může znamenat zpoždění spoje MHD. A také pokutu, pokud si nebudete hlídat čas na jízdence!
 

QAP foto

Do dopravy v Plzni každý den zasáhne hned několik nehod nebo komplikací. Velmi často tak dochází ke zpoždění MHD. I když jde třeba řádově o několik minut, cestující to může vyjít hodně draho. Ve chvíli, kdy kvůli zpoždění, které není zaviněné ze strany PMDP, přetáhnou jízdné třeba jen o minut, čeká je pokuta. Se stížností nejspíš moc nepochodí.

V posledních týdnech velmi významně do dopravy v Plzni zasáhly dvě mimořádné události. První z nich byl výbuch v domě na Jateční, druhou byly čtvrteční nehody, které způsobily kolaps. V obou případech se situace dotkla i provozu MHD a cestujících. Spoje MHD nabíraly v obou případech zpoždění. Nejspíš většina lidí by tak počítala, že revizoři budou shovívavější. Rozhodně k těm, kteří nejsou klasickými černými pasažéry.

Na redakci QAP.CZ se obrátila jedna z našich čtenářek, která má ale úplně jiné zkušenosti. Konkrétně z poloviny října, kdy došlo právě k explozi na Jateční. "Jela jsem v 7:50 ze zastávky Brněnská na Vinicích do práce a koupila si v autobusu přestupní jízdenku na půl hodiny. Jezdím takhle denně s tím, že v zastávce Zoologická zahrada přestoupím na tramvaj číslo 4 směr Bory, následně na trolejbus číslo 16 v zastávce U Práce a jízdu končím v zastávce Stavební stroje. Vždy se "vejdu" do půlhodinové jízdy, protože trolejbus číslo 16 odjíždí ze zastávky U Práce v 8:11 a v zastávce Stavební stroje je v 8:20. Ovšem to ráno přijel trolejbus s mírným zpožděním, následně v zastávce Gambrinus nastoupili dva revizoři a těsně před zastávkou Stavební stroje mi v 8:22 zjistili na jízdence, že jedu přibližně jedna a půl minuty zadarmo," popsala paní O.Š. situaci z rána 14. října.

Během toho rána byla doprava v Plzni hodně komplikovaná a řada spojů nabírala dílčí malé zpoždění. "Snažila jsem se jim vysvětlit, že vina není na mé straně, že trolejbus má zpoždění a to pak i sami zjistili na jízdním řádu. Přesto jsem za musela na místě zaplatit 300 korun, jízdenka mi byla odebrána a vystaven doklad o pokutě. Nejsem žádný černý pasažér, poctivě platím za každou jízdu, ovšem napařit mi za minutu a půl jízdy "zadarmo", a navíc bez mého zavinění, takovouhle finanční palbu je opravdu síla," postěžovala si paní O.Š., stížnost také zaslala na dopravní podniky.

Zpoždění jako omluva platí pouze ve chvíli, kdy je vina na straně dopravních podniků!

Jak to tedy je se zpožděním a s tím, když čas vyhrazený jízdenkou "přetáhnete"? Odpověď je velmi jednoduchá. "Cestující si čas musí hlídat. Zpoždění, které není způsobené například nehodou z naší strany nebo technickými problémy, není bráno jako omluva. To znamená, pokud dojde ke zpoždění vlivem hustoty provozu nebo kvůli jiné dopravní nehodě, musí si cestující ohlídat, zda nepřekročí čas," vyvsětlil QAPu vedoucí kontroly přepravy Pavel Pokorný.

Samozřejmě cestující může podat stížnost přímo přes web Plzeňských městských dopravních podniků. Dokonce si může zvolit z položek jako je například chování revizora, chování řidiče a podobně. Důležité také je, zapamatovat si číslo vozu a například dobu události. Odkaz na podání stížnosti najdete zde.

V případě stížností platí pravidla jako obvykle. "Na vyřízení stížnosti máme lhůtu 30 dnů," dodává Pavel Pokorný.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT