QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hledá se Stavba roku Plzeňského kraje! Zapojit se může i veřejnost

28.02.2024 13:30

Nový ročník soutěže vyhlásil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Soutěžit se bude o prestižní Titul Stavba roku Plzeňského kraje. Zapojit se může i veřejnost.

Stavba roku PK_0224_zahájení_QAP

Ve středu 28. února byl zahájen 21. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Odborná porota v něm ocení nejzdařilejší stavební díla dokončená v roce 2023 na území Plzeňského kraje. Cílem soutěže je seznámit nejširší veřejnost s úrovní stavitelství a architektury Plzeňského kraje a podpořit kvalitní realizace.

„Těším se, že stejně jako vloni oceněná rekonstrukce Semlerovy rezidence s interiéry od Adolfa Loose, anebo obnovený barokní Dům U Tří růží v Nepomuku, rozšíří letos online mapu Stavby roku Plzeňského kraje o další výjimečné architektonické počiny,“ řekl k zahájení soutěže hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Online mapa pomáhá široké veřejnosti nominované stavby nacházet a objevovat. „Pozornost si nezaslouží jen velké stavby, ale i ty malé. Jsem rád, že soutěž Stavba roku Plzeňského kraje umí poukázat i na ne tak společensky významné a velké stavby,“ dodal hejtman Plzeňského kraje.

O významnosti architektury promluvil i primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Architektura dává tvář městům a nesporně ovlivňuje i to, jak se nám v nich žije. Jsem rád, že na vzhled funkčnost budov je kladen stále větší důraz, protože kvalita veřejného prostoru je něco, co nás posouvá dál. Plzeň má v tomto směru opět co nabídnout a my jako město se budeme snažit, aby tomu bylo i nadále, a to nejen u nové moderní výstavby, ale i u obnovy významných a architektonicky cenných budov,“ řekl Roman Zarzycký.

Přihlášená díla posuzuje šestičlenná odborná porota složená z architektů, projektantů a stavebních inženýrů. Bude se ale soutěžit například i o Cenu poroty nebo Cenu hejtmana Plzeňského kraje. Do hlasování se může zapojit i veřejnost.

Kategorie Cena veřejnosti je v soutěži velmi populární. Každým rokem hlasuje více a více lidí. Dle předsedy odborné poroty architekta Miloslava Michalce se veřejnost ve většině případů s odborníky shoduje.

„Těší mě, že se odborná porota téměř vždy shodne s veřejností. V minulosti jsme se občas netrefili do Stavby roku, ale shodli jsme se například v kategorii Cena hejtmana nebo Cena poroty. To jen dokazuje, že veřejnost má o významu architektury povědomí,“ zmínil předseda poroty.

Stavby v Plzeňském kraji sbírají ocenění i na celorepublikové soutěži. „V loňském roce se do celorepublikové soutěže Stavby roku přihlásilo devět staveb z Plzeňského kraje. Šest staveb z toho bylo oceněných, dvě stavby dokonce dostaly titul Stavba roku,“ vyzdvihl předseda poroty Miloslav Michalec.

Přihlášky do soutěže lze zasílat do 19. dubna 2024 a mohou je podávat vlastníci, zhotovitelé, investoři nebo projektanti, a to podle podmínek uvedených na www.stavbarokupk.cz.

V červnu budou oficiálně zveřejněny nominace, výsledky soutěže budou vyhlášeny 12. září 2024.

V loňském ročníku soutěže bojovalo o titul více než čtyřicet staveb. Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získala Hlavní budova Lékařské fakulty v Plzni. Oceněné projekty v loňském ročníku soutěže naleznete v článku ZDE.

Obecné informace

Odborná porota

Ing. Milan Froněk;

Ing. arch. Vladimíra Leníčková;

Ing. arch. Miloslav Michalec;

Ing. arch. Edita Míková;

Ing. Luděk Vejvara, Ph.D.;

Ing. arch. Jiří Zábran

Soutěžní kategorie:

A/ Novostavby budov,

B/ Rekonstrukce budov,

C/ Stavby pro bydlení,

D/ Dopravní a inženýrské stavby,

E/ Průmyslové stavby,

F/ Veřejná prostranství

Udělované ceny:

Titul Stavba roku Plzeňského kraje,

Cena poroty,
Cena hejtmana Plzeňského kraje,

Cena primátora města Plzně,
Cena Ministerstva průmyslu o obchodu ČR,
Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví,
Cena veřejnosti.

 

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT