Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 byl udělen! Zabodovaly plzeňské projekty

08.09.2023 12:29

Ve čtvrtek 7. září proběhl ve víceúčelovém sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni slavnostní večer, při kterém byly oceněny nejlepší stavby Plzeňského kraje za loňský rok.

Stavba roku_nominované_LF_0523_SRPK

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 byl ve stejnojmenné soutěži udělen třem stavebním dílům. Vítězný titul si odnesly novostavba hlavní budovy Lékařské fakulty v Plzni, která získala zároveň i Cenu veřejnosti, rekonstrukce Velké synagogy a Rabínského domu v Plzni a bytová Rezidence Hradišťská v Plzni. Cenu poroty si vysloužila rekonstrukce Semlerovy rezidence v Plzni.

Ve finále letošního ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje se utkalo 21 nominovaných stavebních děl, z nichž odborná porota vybírala ta nejpovedenější.

„Letos se v soutěži opět sešla řada kvalitních staveb. A tak jsme jako porota využili možnosti zvolit vítěze ve více soutěžních kategoriích a udělili titul Stavba roku Plzeňského kraje mezi novostavbami, rekonstrukcemi a stavbami pro bydlení,“ vysvětlil Miloslav Michalec, předseda poroty a vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Přehled oceněných staveb:

TITUL STAVBA ROKU PLZEŇSKÉHO KRAJE 2022

(kategorie A)

Hlavní budova Lékařské fakulty v Plzni si titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 podle odborné poroty zasloužila za realizaci architektonicky i funkčně vytříbené stavby, která vytváří moderní a podnětné prostředí budoucím lékařům. Významný prvek představuje barevné pojetí interiéru, které je do detailu dotažené použitým mobiliářem i doplňky.

Novému univerzitnímu centru Lékařské fakulty v Plzni směřovala také Cena veřejnosti, která se každoročně uděluje na základě výsledků internetového hlasování.

(kategorie B)

Obnova Velké synagogy a Rabínského domu v Plzni byla titulem oceněna za to, že po náročných stavebních a restaurátorských pracích byla této památce navrácena podoba její největší slávy.

(kategorie C)

Rezidence Hradišťská v Plzni-Slovanech titul získala za návrh a realizaci kvalitního bytového domu, kde bylo dbáno na každý detail a kde nápadité spojení materiálů a struktur dalo vzniknout jednotnému a výraznému celku.

CENA POROTY

(kategorie B)

Cena poroty, která putovala Západočeské galerii a její rekonstrukci Semlerovy rezidence v Plzni. Porota ocenila kvalitní obnovu kulturní památky a její zpřístupnění široké veřejnosti.

ČESTNÉ UZNÁNÍ POROTY

Čestného uznání odborné poroty se dostalo dalším třem plzeňským stavbám – bytovému domu pro seniory na Nové Hospodě za citlivé provedení stavby v kontextu okolí a zdařilou intimitu bydlení, rodinnému domu na Bručné za vysoce kvalitní návrh, moderní architekturu a komplexní řešení včetně interiéru a zahrady a sportovní hale v Krašovské ulici za moderně a funkčně pojatou stavbu a kombinaci všech prvků do jednoho celku.

CENA HEJTMANA PLZEŇSKÉHO KRAJE

Cenu hejtmana Plzeňského kraje si ze soutěže odnesla obnova Domu U Tří růží v Nepomuku. Ocenění získává za záchranu a obnovu historicky cenného objektu. Výrazná rekonstrukce, opravdu tak říkajíc od podlahy, kladla vysoké nároky na řemeslnou profesionalitu i studium historických souvislostí.

CENA PRIMÁTORA MĚSTA PLZNĚ

Cena primátora města Plzně patří novým bytovým domům na Světovaru v Plzni. Cena primátora města Plzně je udělena za soudobý architektonický přístup k návrhu i realizaci a vytvoření jedinečné obytné struktury v Plzni na Slovanech.

CENA MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU

Plzeňský Světovar se dočkal ještě dalšího uznání a to Ceny Ministerstva průmyslu a obchodu pro TechTower. Přestavba památkově chráněných objektů v areálu bývalého pivovaru byla oceněna za příkladnou rekonstrukci brownfieldu na nejmodernější centrum výzkumných pracovišť. Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytuje soutěži Stavba roku Plzeňského kraje záštitu.

CENA SVAZU PODNIKATELŮ VE STAVEBNICTVÍ

Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví byla udělena rekonstrukci tramvajové vozovny v Plzni za náročnou přestavbu za plného provozu na moderní tramvajový areál, který nerušivě doplňuje plzeňskou čtvrť Slovany.

CENA ČKAIT

Během slavnostního večera vyhlásila svoji cenu i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, oblast Plzeň. V samostatné, současně probíhající soutěži získala Cenu ČKAIT paní Ing. Renata Böhmová z firmy 2projektanti s.r.o za projekt Novostavba rodinného domu v Bukovci.

Více informací k soutěži naleznete zde.

Foto Stavba roku Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT