Pondělní stávka! V Plzeňském kraji se zapojí přes 56 % organizací

24.11.2023 7:06

Výstražná stávka pedagogických a nepedagogických pracovníků proběhne v pondělí 27. listopadu. V Plzeňském kraji se zapojí 56,2 % organizací (MŠ, ZŠ a další školská zařízení), 37,3 % provozů bude zcela uzavřeno.

delegace turecko zs tlucna foto qap (12)

Celkově pod Krajský úřad Plzeňského kraje spadá 247 organizací, z toho zůstane v pondělí více než třetina uzavřena. "Do výstražné stávky se formou přerušení práce po celou dobu pracovní směny zapojí 37,3 % organizací na území Plzeňského kraje a dalších 18,9 % organizací stávku podpoří bez přerušení práce. Tj. 56,2 % organizací reaguje na vyhlášení výstražné stávky a stávku podporuje," uvedla podrobnosti mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Stávky se v Plzeňském kraji účastní 138 mateřských škol, 121 základních škol, 33 středních škol, 2 vyšší odborné školy, 3 základní umělecké školy a 38 školských zařízení.

Do stávky se mohou zapojit celé organizace, v některých školách a školkách ale bude stávkovat jen část zaměstnanců. "Aktivně bude zapojeno 5397 zaměstnanců z celkového počtu 16 455 (pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci). U organizací, které stávku podpoří, budou u 50,2 % organizací zapojeni všichni zaměstnanci a u 26,4 % organizací se ke stávce připojí více než polovina zaměstnanců," doplnila Eva Mertlová.

Do stávky se zapojují i mateřské školy. Jaká bude situace v samotné Plzni? Čtěte ZDE.

Důvodem stávky je především podpora nepedagogických pracovníků a avizované snížení počtu odučených hodin ve školách. Organizace, které stávku podporují bez přerušení práce, zdůvodňují především spolupráci s rodinami, které nechtějí omezit formou přerušení provozu. Mnoho organizací přistupuje ke stávce symbolicky označeným oblečením, nápisy na triku, přerušením výuky pouze jednu vyučovací hodinu, ve školách budou probíhat besedy se žáky, rodiče jsou s důvody stávky seznamováni na třídních schůzkách. Organizace označují kroky MŠMT jako nekoncepční zásah do systému školství, který ho výrazně naruší.

Řada organizací se sice do stávky nezapojila, ale podpořila stávku otevřeným dopisem vládě. Mnohé organizace zveřejňují na vchodových dveřích text s vyjádřením podpory stávky. Některé školní jídelny, které se do stávky nezapojily, reagují např. výdejem pouze jednoho druhu jídla (bez obvyklé možnosti výběru).

Střední školy v Plzeňském kraji

„Z celkového počtu 43 středních škol, které zřizuje Plzeňský kraj, se 22 škol zapojí do stávky formou přerušení práce po celou dobu pracovní směny, a dalších 7 středních škol stávku podpoří bez přerušení práce. Ke stávce se rovněž připojí 4 střední školy jiných zřizovatelů. Celkem se do stávky na středních školách zapojí 1065 zaměstnanců,“ doplnila mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Také v Plzni řeší situaci ohledně plánované stávky vedení města. Více jsem psali ZDE.

 

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT