Stávka škol a školek se chystá na pondělí. Stávkovat se bude i v Plzni a Plzeňském kraji

21.11.2023 14:34

Celodenní výstražnou stávku vyhlásily školské odbory na pondělí 27. listopadu. Do stávky se kromě škol zapojí i mateřské školy.

Stávka školství

„Školské odbory v pátek rozeslaly svým organizacím pokyny ke stávce naplánované na 27. listopadu. Rada Asociace ředitelů základních škol ČR doporučila ředitelům škol své pedagogy podpořit, pokud se rozhodnou pro stávku,“ uvedl Českomoravský odborový svaz pracovníků školství.

Do stávky se zapojí školy a školky v Plzni a v Plzeňském kraji. Kolik škol a dalších školských zařízení to ale bude, zatím není jasné. Konečná čísla budou k dispozici až ve čtvrtek 23. listopadu.

Školy totiž musí nahlásit zřizovateli vyhlášení stávky do středy 22. listopadu. Odbor školství na Krajském úřadu Plzeňského kraje má zatím nahlášeno 136 škol a školských zařízení, ke stávce se prozatím připojilo 2356 zaměstnanců.  U 59 % organizací vstupuje do stávky celá škola, u 19 % je to více než 50 % zaměstnanců.

Vedení škol a školek by mělo včas informovat rodiče. 

„V případě, že se stávky zúčastní všichni zaměstnanci a škola bude vyřazena z provozu, měla by být tato skutečnost oznámena ředitelem školy rodičům v dostatečném časovém předstihu. V případě, že se stávky nezúčastní všichni zaměstnanci, je možné nechat školu v provozu, případně provoz omezit tak, že bude například zajištěn jen dozor nad žáky, kteří přijdou do školy,“ stojí v instrukcích odborů pro školy.

V Plzni už to rodičům oznámila například 51. MŠ na Slovanech. Ta se ke stávce připojuje kompletně, a bude po celé pondělí uzavřená. 

„Všichni zaměstnanci 51. MŠ Plzeň se rozhodli připojit k plánované jednodenní stávce. Rádi bychom podpořili naše kolegyně nepedagogické pracovnice (paní kuchařky, paní uklízečky a vedoucí školní jídelny), kterých se plánovaná vládní opatření dotknou nejvíce. Také chceme vyjádřit náš protest proti nekoncepčním zásahům, které by se v budoucnu dotkly i vašich dětí, a to po vstupu do základních škol,“ uvádí vedení 51. MŠ v Částkově ulici na Slovanech.

Stávce v Plzni se detailně věnujeme v článku ZDE.

Stávku podpořila i škola v Nýřanech. „Připojujeme se k celodenní stávce, kterou vyhlásil ČMOS pracovníků školství na pondělí 27.11.2023. Z tohoto důvodu MŠ II.Nýřany – sídliště zajistí 27.11. provoz pouze dopoledne, v jedné třídě a bez stravy. Stravu/ svačinu a pití si děti donesou z domova,“ informovala škola rodiče.

Zapojí se i základní školy v Tachově. „Vážení rodiče, milí žáci, naše škola se v pondělí 27. 11. 2023 připojí k jednodenní výstražné stávce. Do výstražné stávky se zapojí 86 % zaměstnanců. Na celý den bude přerušen provoz školy a jejich součástí. Bude tedy uzavřena školní družina, školní jídelna a školní tělocvičny pro veřejnost," uvádí Základní škola Tachov, Zárečná 1540.

Zcela uzavřené: MŠ Stadtrodská, MŠ Pošumavská, MŠ Sadová, MŠ P. Velikého, ZŠ Hornická a ZŠ Zárečná. Omezený provoz: ZŠ Kostelní - otevřený bude 1. stupeň (1. - 4. vyučovací hodinu) a ranní družina. Provoz bez omezení: MŠ Tyršova a jesle.

Stávka se týká i Domažlic. „Vážení rodiče a zákonní zástupci, dne 20. 11. 2023 mi bylo stávkovým výborem oznámeno, že se téměř všichni zaměstnanci mateřské školy zapojí do stávky 27. 11. 2023. Jako ředitelka mateřské školy nebudu zaměstnancům ve stávce bránit. Já osobně se s cíli stávky, které byly předloženy Českomoravským odborovým svazem, ztotožňuji. I když jsme si vědomi složité finanční situace, jsme přesvědčeni, že plánovaná úsporná opatření mohou výrazně snížit kvalitu českého školství. Pokud ke stávce dojde, budou všechna pracoviště Mateřské školy, p. o. (Michlova, Zahradní, Poděbradova) v pondělí 27. 11. 2023 uzavřena z organizačních důvodů," uvedla Lenka Žáková, ředitelka MŠ Domažlice.

V Rokycanech stávka zavře 2 základní a 1 mateřskou školu. „ZŠ ulice Míru – stávka, 6 zaměstnanců bude ve škole hlídat děti, ZŠ Jižní předměstí – 94 zaměstnanců ze 110 zaměstnanců školy se přihlásilo ke stávce, škola bude zavřená – ředitelské volno, ZŠ TGM – vyučovat se bude, zapojení bude symbolické, jídelna i družina v provozu, MŠ Školní – stávky se zúčastní, jedná se o všechny pracoviště (Školní, Čechova, Borek), MŠ Saská – pedagogové symbolicky podpoří stávku a kuchařky nebudou vařit," uvedla mluvčí města Rokycany.

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT