QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Giboni v plzeňské zoologické zahradě mají zmodernizovanou expozici - FOTKY

04.01.2024 8:21

V roce 2023 se toho v Zoologické a botanické zahradě města Plzně událo mnoho. Narodila se mláďata, modernizovalo se, budovalo i rekonstruovalo. Posledním dárkem pro návštěvníky zoologické zahrady loňského roku je zmodernizovaná expozice gibonů.

giboni 23_K (1)
giboni 23_K (1)giboni 23_K (2)giboni 23_K (4)giboni 23_K (3)

„Vánočním dárkem pro návštěvníky jsou giboni bělolící v zmodernizované expozici. Tento druh gibona je v Plzni chován od roku 2011, předtím zde od roku 1999 žili giboni lar čili bělorucí. Giboni jsou známí mj. svým pohybem, ručkováním neboli brachiací. Zoo Plzeň chce do budoucna vnitřní ubikaci rozšířit a její plochu zdvojnásobit,“ informoval mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

V roce 2023 se v plzeňské zoo například narodila první panda červená, čtyřčata lva berberského nebo tři rysové červení. Fotky malých lvíčat si můžete prohlédnout v článku ZDE.

Rozmnožili se ale i pekari páskovaní, zubři, damani kapští, zoborožci luzonští, několik lemurů, buvolci, kapybary nebo vytoužené agamy druhu Lophosaurus dilophus. Jak se křtí kapybara? Najdete v článku ZDE.

Veřejnosti byla představena opravdu zajímavá zmije pavoučí, která má svoji novou expozici. Zajímavosti o zmiji naleznete v článku ZDE.

Došlo k renovaci expozice gueréz angolských. V září začal sloužit zrekonstruovaný venkovní výběh šimpanzů. Šimpanzi mají ve výběhu spoustu nových prvků na dovádění, návštěvníci je mohou nerušeně sledovat přes vodní příkop. Byli jsme u jeho slavnostního otevření – reportáž naleznete ZDE.

Rozšířilo se původní venkovní hřiště a zmodernizovalo se to na statku Lüftnerka. Jak se nové podkrovní hřiště vydařilo? Podívejte se do článku ZDE.

„V průběhu roku byl získán areál bývalé kynologické základny, který umožní rozvinout palearktické expozice za výběhy zubrů a medvědů. Medvědům mj. bylo úžasných 20 a 30 let,“ dodal mluvčí zoologické zahrady.

Foto gibonů Kateřina Misíková, ostatní QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT