Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Křtiny kapybary v plzeňské zoo. Jaké jméno dostal největší hlodavec světa? – FOTKY

02.09.2022 13:45

V Zoologické a botanické zahradě města Plzně bylo v pátek 2. září pokřtěno mládě kapybary. Jaké jméno získalo? Co prozradil QAPu o chovu kapybar mluvčí zahrady Martin Vobruba?

IMG_4623
IMG_4623IMG_4617IMG_4640IMG_4645IMG_4604

Letos si Zoologická a botanická zahrada města Plzně připomíná 25 let chovu zubrů, tučňáků a kapybar. Právě chovu kapybar se v posledních letech velmi daří. Dnes se v zoo pokřtilo červnové mládě. Jméno získalo od své patronky – starostky městského obvodu Plzeň 1, Heleny Řežábové.

Mládě, které bylo v pátek 2. září pokřtěno, přišlo na svět 11. června. „Plzeňská zoologická zahrada začala chovat kapybary v roce 1997. Nedávno jsme přivezli skupinu samce a čtyř samic. V posledních třech letech se chov začal velmi dařit. Odchovali jsme do dnešního dne čtyři mláďata. To čtvrté bylo do dnešního dne bezejmenné, nyní se jmenuje Máňa. Nevíme ale, jestli to je ta Máňa nebo ten Máňa, v této chvíli není jasné pohlaví mláděte,“ prozradil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

„Bohužel před několika dny jsme přišli o jeho matku, samici Steffi. Otec mláděte se jmenuje Don Juan a pochází ze zoo z Košic. Zůstávají nám zde další tři dospělé samice a jedna z nich nás dnes ráno překvapila dalším vrhem mláďat. Vypadá to, že náš chov se bude dále rozrůstat,“ řekl mluvčí zoologické zahrady.

Kapybara je zvíře, které je v poslední době u dětí velmi populární, vypadá totiž jako přerostlé morče. Je to největší hlodavec na světě. „Zajímavostí je vzhled její hlavy. Uši, nozdry a oči má umístěné v jedné rovině. To se vyskytuje převážně u obratlovců, kteří mají vodu zvolenou jako část svého životního prostředí. Je podobná hlavě hrocha, krokodýlů, vyder nebo ledních medvědů,“ popsal Martin Vobruba a dodal: „U nás mají kapybary vnitřní a venkovní bazén. Ve vodě se dokonce i páří. Návštěvníci tak mají v létě často šanci je pozorovat, jak v bazénku dovádí.“

 

Foto QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT