Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Poutní cesta „Vintířova stezka“

20.01.2022 10:07

Poutní cesta „Vintířova stezka“: Zpomalení běhu času v hlubinách bavorsko-českých lesů

Kirche in Rinchnach ©woidlife photography

Vintířova stezka je 160 km dlouhá poutní cesta střední obtížnosti, kterou lze zdolat v devíti denních etapách. Cesta vede Bavorským lesem a Šumavou a kdo se na Vintířovu stezku vydá, najde klidné putování srdcem oblasti, která je nazývána „Zelenou střechou Evropy“. Nejen v dnešní době je radost z přírody a krajiny důležitým zdrojem síly.

förderlogosCesta je jednou z určujících historických sídelních stezek v Bavorsku a Čechách a dnes vede po neznámých stezkách Bavorským lesem a Šumavou – od kláštera Niederalteich na Dunaji, Bavorským lesem a oblastí Národního parku až k české obci Dobrá Voda a dále až do městečka Blatná. Podél devíti denních etap můžeme objevovat celou řadu zvláštností: např. poutní kostel Frauenbrünnl u Rinchnachu nebo „zelený” hraniční přechod do Čech Gsenget, který byl několik desetiletí znepřístupněn Železnou oponou. Na české straně můžeme mimo jiné objevit skleněný oltář v Dobré Vodě nebo synagogu v Hartmanicích.

Byl to sv. Vintíř, kdo se v 11. století vydal hluboko do neosídleného „Severního lesa”. Zde začal, v obci nesoucí dnes  název Rinchnach, s mýcením neprostupných lesů, a tím položil základní kámen k osidlování hraniční oblasti. Proto je také symbolem turistického značení na německé straně motyčka.

Unterwegs am Gunthersteig ©woidlife photography

Po stopách sv. Vintíře nyní vede poutní trasa původní lesní divočinou a pestrou krajinou s dalekými výhledy. Při putování se budete stále více seznamovat s Vintířem, který byl nejen mnichem objevitelem, ale také diplomatem a mírotvůrcem mezi národy.

Naučná stezka u Lallingu, výstavy ve skanzenu Lindberg a stejně tak muzeum Šimona Adlera v Dobré Vodě vás zavedou hluboko do historie, kde můžete nahlédnout do Vintířova života a jeho působení na tomto světě. V místech Vintířův kámen, Vintířův kostelík (poutní kostel Frauenbrünnl u Rinchnachu) nebo Vintířova hora se nacházíte přímo tam, kde Vintíř vybudoval své poustevny. Tabule s podněty podél cesty vás přivedou k zamyšlení nejen o Vintířově životě, ale také k sebereflexi a srovnání s dnešní dobou. Zjistíte, že při putování překročíte nejen státní hranice a hranice okresů, ale možná také některé ze svých vlastních hranic.

Guntherstein bei Lalling ©woidlife photography

Pro putování je dostačující základní fyzická kondice, v jednotlivých etapách si každý může přizpůsobit své tempo. Před startem doporučujeme obstarat si „Průvodce etapami – Vintířova stezka”, kde jsou jednotlivé úseky cesty podrobně popsány a vy se tak můžete před startem dobře připravit. Jednoduše řečeno: Bude stačit na lehko sbalený batoh s dostatkem jídla na celý den.

 

Etapy Vintířovy stezky

Etapa 1. Niederalteich – Lalling (19 km)

Etapa 2. Lalling – Rinchnach (19 km)

Etapa 3. Rinchnach – Zwiesel (15 km)

Etapa 4. Zwiesel – Prášily (21 km)

Etapa 5. Prášily – Hartmanice (14 km)

Etapa 6. Hartmanice – Sušice (16 km)

Etapa 7. Sušice – Horažďovice (22 km)

Etapa 8. Horažďovice – Chanovice (15 km)

Etapa 9. Chanovice – Blatná (20 km)

 

 

Foto: Arberland Regio - ©woidlife photography

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT