Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Trombenik v Měšťanské besedě

14.03.2011 12:22

Tradiční židovská hudba v podání kapely Trombenik zazní ve středu 16. března v Měšťanské besedě. Kapela zpívá nejen v angličtině ale také v jidiš a hraje i na svatbách a plesech.

Trombenik

Ve středu 16. března můžete vyrazit do Měšťanské besedy na kapelu Trombenik, která hraje tradiční židovskou hudbu. Začátek koncertu je v 19:30 hodin.

Hudební skupina hrající tradiční židovskou hudbu zvanou klezmer s vlivy balkánskými, cikánskými, jazzovými a latinsko-americkými. Každý z členů uskupení přišel z kapely provozující žánr zcela odlišný. Pod maskou Trombeniku se tak skrývá rocker, folklorista, středověký trubadůr, alternativní polykač střídajících se různých taktů, folkař, funkyman i ethnovlnař.

Jejich barevná hudební minulost určuje styl a směr, jímž kapela kráčí. Klezmerové melodie tj písně židovských hudebníků z východní Evropy a z Ameriky z 19. a 20. století, jsou jim základem. A ty sytí hoši jazzem, balkánským duchem, cikánskou nespoutaností, latinskoamerickým rytmem, zastřešují ethnoklenbou a nabíjejí rockovou municí.

Jako klezmeři stáli před posluchači v Praze, na Moravě i v zahraničí. Rozpínají se na velkých podiích festivalů a sálů, smršťují na menších klubových hudebních scénách. Stávají se bodem programů s vážnou hudbou a jindy zcela nevázaně vyhrávají do tance na svatbách. A konečně čas od času koketují s múzami na divadle. Charakteristický zvuk kapele dodává pětice nástrojů: klarinet, housle, banjo, kontrabas a bicí. Zpívá se v angličtině přistěhovalců z Evropy a v jidiš.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT