Historický víkend bude mimořádný! Do Plzně se chystají velcí panovníci

04.06.2015 11:26

Historický víkend v Plzni se tentokrát ponese v duchu oslav 720 let od založení města. Letošní ročník tak přinese řadu novinek v programu a do oslav se zapojí také katedrála sv.Bartloměje. Přinášíme podrobnosti!

<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Verdana, 'geneva ce', lucida, sans-serif; font-size: 12px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: auto; text-align: left; text-

Historický víkend v plzni bude letos v mnoha hledech mimořádný. Oblíbená akce se ponese v duchu oslav 720 let od založení královského města, na které se letos "tak nějak" pozapomnělo. Tomu se ovšem v rámci Historického víkendu podřídí valná část programu. Chybět ale nebude ale ani oblíbený Vejšlap plzeňských strašidel.

Historický víkend v Plzni proběhne od 12. do 14. Června. Centrum Plzně se tak promění do podoby několika historických etap. Vzhledem k tomu, že v letošním roce slaví Plzeň 720 let od založení, bude velká část programu věnovaná právě jednotlivým etapám a především panovníkům, kteří ji ovlivnili.

"Historický víken bude mimořádný tím že na deseti scénách budou moct lidé se setkat s velice zajímavým program a potkat řadu panovínků, kteří nějakým způsobem ovlivnili historii našeho města. Chceme se všemi oslavit především 720. výročí založení města a připomenout významné okamžiky, kterými královské město Plzeň prošlo. Proto rávě tito panovníci projdou v sobotu v 11 hodin v historickém průvodu městem a spolu s dalšími návštěvníky oslaví toto významné výročí," přibližuje ředitel Nadace 700 let města Plzně Miloslav Raboch.

Novinkou letos bude sobotní dopolední velký průvod, v jehož čele půjde padesátka rytíř ve zbroji. Ani ten velcí panovníci nevynechají. "Panovníci přijedou i s manželkami, kromě jeho apoštolského veličenstva Františka Josefa I., protože v té době už jeho žena Sissi nežila. Ostatní panoviníci tu ale budou i se svými královskými manželkami a samozřejmě početnými družinami. Lákavý určitě bude i atentát na Ferdinanda d´Este. Podařilo se nám dokonce získat skutečně dobové vozidlo, které přesně odpovídá kabrioletu, ve kterém jel. Dbali jsme i na to, aby program byl dobově věrohodný. Takže se na jednotlivých scénách panovníků vyskytují pořady, které do té doby opravdu zapadají. Uvidítě dobové kostýmy, ukázky šermu přesně v duchu té doby," doplňuje další podrobnosti jeden z režisérů programu Petr Merxbauer.

Do historických slavností se zapojí i katedrála svatého Bartloměje...

Další z velkých novinek bude představení Plzeňská madona, které se odehraje poprvé po deseti letech přímo v katedrále. První představení proběhne v pátek 12. června v 17:17. Katderála se pak zapojí i do nočního programu Historického víkendu. "V pátek v noci zakončí program Oživlá katedrála, což je audiovizuální show, ve které bude hrát hlavní roli plzeňská katedrála. Nasvícená bude zvenku i zevnitř. Začne to tím, že lidé opět po delší době uslyší všech pět zvonů z katedrály a budou si moct zazpívat píseň Plzeňská věž. Dozví se díky panu Stránskému, který nám namluvil průvodní slovo, významné historické fragmenty z plzeňské historie," říká Miloslav Raboch. Představení proběhne také v sobotu těsně před nočním závěrečným ohňostrojem.

Podrobnosti k rogramu včetně časových termínů najdete zde. Chybět nebude sobotní večerní hlavní program, program pro děti, ani Vejšlap plzeňských strašidel. Pro speciální Historický víkend v duchu oslav založení města vznikla i nová píseň "V tomto znamení zvítězíš" v podání kapely Strašlivá podívaná. Název písně odkazuje na latinský citát, který je jedním ze symbolů Plzně.

Historický víkend se ale tentokrát představí už takzvaným Prologem, který odstartuje po nadcházejícím víkendu. U Branky budou od pondělí až do pátku probíhat vystoupení, která mají návštěvníky nalákat na vyvrcholení, které proběhne o příštím víkendu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT