Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Jaké jsou tradiční masky masopustu?

08.02.2013 10:05

Masky na masopustních průvodech mají svůj význam a dlouhou historii. Nejhlouběji do minulosti zasahují masky zvířecí. Lidé přebírali nejen zvířecí podobu, ale i vlastnosti. Přestrojovat se navíc mohli pouze muži...

masopust Sedlec 050

Masopust je oblíbenou maškarní zábavou, při které se lidé veselí, hodují a převlékají se do rozmanitých kostýmů. Tradice masopustu sahá do dávné minulosti a maškarní průvody se pořádaly ještě před nástupem křesťanství. Masky masopustních průvodů měly svůj hluboký význam a symboliku. Každá z nich plnila určité poselství, měla svoji charakteristickou úlohu a typické chování.

V dnešní době se maskám na masopustních průvodech meze nekladou. Hlavní náplní masopustu je především pobavit se a vymyslet si co nejoriginálnější přestrojení. Ze skutečně tradičního pojetí masopustu se do dneška dochovaly pouze zlomky. Masky i rituály se kraj od kraje o něco liší a na každé dědině mívá masopust svá specifika.

Masopust však lidé slavili již ve středověku. Lidé se převlékali zpravidla do zvířecích masek, které plnily svoji důležitou symboliku. Člověk na sebe společně s převlekem převzal nejen zvířecí podobu, ale také zvířecí vlastnosti a sílu. Masky představovaly plodivost a poukazovaly také na smrtelnost člověka. Lidé tak vyjadřovali jakousi úctu k přírodě.

Své kostýmy si lidé vyráběli především z přírodních materiálů a po skončení masopustního období vyčkávali příchod jara. Dříve se přestrojovat mohli pouze muži. Převleky byly ženám zapovězeny stejně tak jako řada dalších aktivit ve středověku. Masky bývají doménou mužů většinou i v dnešní době.

Masopust má svůj význam dodnes také v tom, že dokáže semknout obyvatele vesnice, stmelit je a posílit jejich vzájemné vztahy.

Medvěd - nejtypičtější maskou s nejstarší tradicí je postava medvěda. Jeho převlek byl původně vytvořen ze slámy a sena, nyní se však používají více realistické masky. Medvědovi byl odedávna přisuzován magický vliv. Ve své moci měl nejen úrodu, ale i plodnost. V některých oblastech se traduje, že výškou svého skoku medvěd ovlivnil vzrůst obilí. Plodnost si zas ženy mohly zaručit tím, že si s medvědem zatančily.

Kobyla, šiml - kobyla dříve nechyběla v žádném masopustním průvodu. Často byla ztvárněná dvěma a více osobami. Dříve se tradovalo, že pokud při průvodu nikdo ze vsi kobylu nekoupí, bude ve vrcholné fázi masopustu poražena.

Smrt - symbolika masky smrti byla jednoznačná - představovala konec zimy.

Žid - žid měl na sobě oblek z různých pruhů látek, kožešin, cetek a penízků. Na zádech si nosil pytel plný haraburdí. Na obličeji měl nasazenou masku s dlouhým červeným nosem a jeho ústa byla plna zkažených zubů. Žid chodil o holi a jeho postava představovala určitý falický symbol plodnosti.

Ženich s nevěstou - Dříve se o masopustu skutečně konaly svatby. Tradovalo se, že pokud je nevěsta počestná, tak do devíti měsíců porodí.

Laufer - prakticky vede celý masopustní průvod. Ještě předtím však žádá starostu o povolení. Původně mohl plnit roli Laufera pouze svobodný muž.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT