Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Zájemci si prohlédnou běžně nepřístupné depo kolejových vozidel

22.07.2020 8:30

Pro velký úspěch se v rámci festivalu Industry Open otevře depo kolejových vozidel Českých drah v Plzni. Loni byl o prohlídku tohoto místa mimořádný zájem. Kdy se můžete do depa podívat?

1

Do depa kolejových vozidel se veřejnost jen tak nedostane, dnes už v provozu takových dep mnoho není. V roce 2004 jich existovalo jedenáct, po roce 2007 už jen pět a před dvěma lety byla tato depa nahrazena třemi Oblastními centry provozu a údržby, z nichž se jedno − pojmenované Západ − nachází právě v Plzni.

"Depo kolejových vozidel byl typ výkonné jednotky Českých drah, v nichž byla zajišťována běžná údržba lokomotiv a železničních vozů. Pod tato depa patřili také strojvedoucí, jimž byly na jednotlivých pracovištích přidělovány služby. Jak depa fungují dnes se dozvíte na komentovaných vyjížďkách vlakem, které v rámci festivalu Industry Open organizujeme už podruhé. Program festivalu jsme se sice snažili oproti loňsku lehce obměnit a nabídnout návštěvníkům něco nového, depo jsme však zařadili i letos, protože v loňském roce vstupenky zmizely během několika hodin a na řadu zájemců se nedostalo,“ prozradila Alena Fialová z organizace Plzeň - TURISMUS, která má na starosti produkci festivalu.  

Za branami depa kolejových vozidel − Oblastního centra provozu a údržby Západ v Plzni se nepodíváte jen na místa, kde se dodnes servisují vlaky v hale soustředěných oprav. Navštívíte také točnu, které se říká rotunda, myčku i čerpací stanici pro lokomotivy. Užijete si i samotnou cestu motorovým vozem 842, kterým do depa pojedete z plzeňského hlavního nádraží.

Do depa mohou zájemci zamířit už v sobotu a neděli 25. a 26. července, dále o víkendu 22. a 23. srpna. Odjezd je vždy v 10 a 14 hodin z plzeňského hlavního nádraží.

"Informace o nástupišti budou k dispozici v den akce na místě. Vzhledem k poznávacímu charakteru akce, výkladu a délce jízdy není akce vhodná pro děti do šesti let," sdělila za organizátory Helena Mařanová.

Vstupenky na všechny akce festivalu Industry Open jsou v prodeji v Turistickém informačním centru vedle radnice a online na Plzeňské vstupence.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT