Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Čeká nás magická noc, proč stavíme májky?

30.04.2012 8:05

Noc z 30. dubna na 1. května, které se říká třeba Filipojakubská noc nebo Valpuržina noc, je už tisíciletí pokládána lidmi za magickou. Stavíme májky, zapalujeme ohně, ale proč?

a9

Snad v každé vsi v republice se v pondělí 30. dubna postaví májka a zapálí oheň. Co tahle prastará tradice znamená?

Filipojakubská noc bývala původně nocí, kdy se oslavovala plodnost. Popel ze zapálených smolných košťat měl zvýšit úrodnost půdy, přes popel se vodil dobytek a skákalo se přes oheň. Věřilo se ale také, že se otevírají jeskyně a v nich je možné najít poklad.

Máj nebo také májka se nejčastěji staví právě v poslední dubnový den, jsou ale místa,  kde ji staví třeba až 1. května nebo i v jiných dnech. Májka má zajistit vesnici požehnání. Tradicí je pak hlídání máje, kdy musí místní muži májku až do rána hlídat před ´vetřelci´ z okolních vesnic, kteří se jim snaží máj porazit.

A pálení čarodějnic? To je ještě starší zvyk. Podle lidových pověr se o Filipojakubské noci slétají čarodějnice na sabat (určitě znáte tento příběh z večerníčku Malá čarodějnice) a aby se lidé ochránili před zlými vlivy, zapalovali na kopcích ohně. Podobný svátek se slaví i v mnoha jiných zemích, například v Irsku, Švédsku, Skotsku nebo Finsku a to pod různými názvy jako Valpuržina noc nebo Beltine.

Chystáte se na májku? Vezměte s sebou fotoaparát, pořiďte fotku a vyhrajte s QAPem.cz basu piv! Více zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte