Zoo představila novou expozici. Staročeský statek má staročeská strašidla

06.05.2022 6:11

Babka kořenářka, Pohvizd a Morana přivítali děti na statku Lüftnerka. Plzeňská zoo představila novou strašidelnou expozici. Některé děti ji hned otestovaly.

otevření strašidla 2-5-5-2022 (44)-mini
otevření strašidla 2-5-5-2022 (44)-ministrasidelne sklepeni zoo foto QAP (4)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (5)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (12)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (6)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (2)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (1)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (3)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (7)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (8)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (10)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (9)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (11)strasidelne sklepeni zoo foto QAP (13)otevření strašidla 2-5-5-2022 (22)-miniotevření strašidla 2-5-5-2022 (62)-miniotevření strašidla 2-5-5-2022 (17)-miniotevření strašidla 2-5-5-2022 (69)-mini

Ve čtvrtek 5. května ve 13 hodin otevřela Zoologická a botanická zahrada města Plzně novou strašidelnou expozici. Sklepení za kovárnou hned s nadšením prošly některé odvážné děti. Odvahu jim dodávala oživlá strašidla.

 „Máme přírůstky, rozšiřujeme expozici. Není to expozice tygrů, ani opic, ale je to Strašidelné sklepení,“ pronesl na úvod slavnostního otevření mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Autoři v podobě oživlých strašidel přestřihli slavnostně pásku. „Vážení přátelé, kamarádi, jsem nesmírně rád, že tu spolu jsme. Uvidíte mě jako prvního když vstoupíte do sklepení, jak tam poroučím větru dešti,“ přednesl dětem autor expozice Zdeněk Zajíček, převlečený tematicky za Pohvizda.

Dítě, které samo prošlo sklepením, sebralo u čerta uhlík a doneslo ho babce kořenářce, dostalo omalovánky, které byly vytvořeny speciálně pro tuto expozici.

Jako první odvážlivec za mohutné podpory ostatních dětí vešel do sklepení Jindra. „Bylo to takový divný, ne divný, ale trošku jsem se bál jít sám. Jsou tam různý strašidla. Nejstrašidelnější mi přišlo všechno, já to procházel a snažil jsem se na to nekoukat,“ říká osmiletý chlapec.

Zábavná expozice oslovila i skupinku studentů. „Bylo to fajn. Praštil jsem se do hlavy. Strašidelný zvuky tomu dodávají atmosféru,“ okomentovali expozici patnáctiletí studenti z Gymnázia Luďka Pika v Plzni.

Expozice se nachází na statku Lüftnerka, a to ve sklepení za kovárnou. „Oslovila jsem pana Zajíčka, který dělal první část expozice, toto je takové rozšíření. Každá z těch expozic je trochu jiná. První, původní se věnuje mytologickým strašidlům, tahle nová se věnuje botanické části naší zahrady a představuje svět bylinkářství. Máme tady Pohvizda, babku kořenářku, bludičku a skřítka,“ prozradila autorka nápadu Kateřina Misíková.

Autor přiznává, že to byla obrovská výzva. „Chtěli jsme udělat něco takového, aby to návštěvníky zoologické zahrady upoutalo, aby to bylo milé, příjemné a trošku strašidelné,“ prozradil autor expozice Zdeněk Zajíček a dodává: „Pro mě je z celé expozice nejzajímavější Pohvizd, to je bůh větru a myslím si, že do naší mytologie patří, přestože byl zapomenut. Tímto budeme jeho mýty s radostí propagovat.“

foto: QAP.cz, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24