Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Lidé ani v době koronavirové nepřestali darovat krev, další odběry budou od 4. ledna

30.12.2020 12:34

I přes nepříznivou epidemiologickou situaci zaznamenalo transfuzní oddělení Rokycanské a Klatovské nemocnice v končícím roce velký zájem o dárcovství krve.

klatovská nemocncie

Na transfuzním oddělení Rokycanské nemocnice se za celý rok provedlo 2373 odběrů. Bylo to sice o 212 odběrů méně než v roce 2019, ale je třeba zohlednit i skutečnost, že kvůli výměně zpracovatele krve byl provoz oddělení na počátku roku měsíc a půl omezen. Provoz odběrového centra bude v příštím roce stejný jako letos. S odběry se začíná hned v pondělí 4. ledna. „V letošním roce jsme začali s odběry až v polovině února. V prosinci s námi totiž ukončil spolupráci tehdejší zpracovatel krve z Plzně a museli jsme najít nového zpracovatele, kterým je nyní Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Hledáním a nastavováním informačního systému jsme ale přišli o 12 odběrových dnů. Vzhledem k této skutečnosti je tedy počet odběrů velmi vysoký,"  říká vedoucí lékařka odběrového centra Mája Švojgrová a vyzdvihuje přístup dárců. „Je třeba poděkovat všem, kdo se nezalekli mimořádné situace a ztížených podmínek. Díky pravidelným dárcům i nově příchozím zájemcům o dárcovství jsme ani v nejtěžších chvílích nepocítili zásadní nedostatek krve pro nemocné a mohli jsme vypomáhat i v jiných regionech."

V Klatovské nemocnici se provedlo 5235 odběrů krve,  což je o 366 odběrů více než v roce 2019. Odběry plazmy zůstaly přibližně na loňské úrovni. Letos jich bylo 2504. Provoz odběrového centra Klatovské nemocnice bude v příštím roce stejný jako letos. Jediná drobná změna je, že v pátek se budou odebírat jen pravidelní dárci, nikoli prvodárci. „Chtěla bych ještě jednou poděkovat všem dárcům, kteří se nezalekli pandemie koronaviru a nepřestali darovat. Naopak mnozí chodili pravidelněji a přivedli s sebou i nové dárce,“ říká vedoucí lékařka transfuzního centra Jana Zítková.

Foto: Facebookové stránky Klatovské nemocnice

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT