Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Potravinářská inspekce objevila nevyhovující zásilku manga

09.10.2019 12:05

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila zásilku ovoce mango s 13x překročeným limitem pro pesticid trifloxystrobin. Mango pocházelo z Brazílie a prodával ho jeden z řetězců. Který? Čtěte dál...

mago_PennyMarket_02
mago_PennyMarket_02magomago_PennyMarket_01

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v rámci sledování cizorodých látek v potravinách intenzívně věnuje i kontrole čerstvého ovoce včetně exotických druhů.

Aktuální kontrola v tržní síti zjistila šarži nevyhovujícího ovoce mango odrůdy Tommy Atkins, země původu: Brazílie. Laboratorní rozbor v národní referenční laboratoři na SZPI potvrdil v ovoci přítomnost pesticidu trifloxystrobin v množství 0,13 miligramů na kilogram (mg/kg), maximální přípustné množství stanovuje právní předpis na 0,01 mg/kg.

Nevyhovující šarži čerstvého nebaleného ovoce inspektoři odebrali v provozovně společnosti Penny Market s.r.o., dodavatelem je společnost Čerozfrucht s.r.o.

"Trifloxystrobin je pesticidní látka s fungicidním účinkem. S kontrolovanými osobami zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty. SZPI zjišťuje nadlimitní přítomnost cizorodých látek nebo látek nepovolených zejména u sortimentu z dovozu – čajů, máku a čerstvého ovoce a zeleniny," uvedl dále tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

foto: SZPI

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT