Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tržnice na Chodském náměstí

17.06.2010 20:26

Tržnice na Chodském náměstí v Plzni nabízí každý všední den čerstvou zeleninu, ovoce, květiny, sazenice a další lákavé zboží. Najdou si sem lidé cestu nebo utrácejí peníze raději v supermarketu?

 Jana Okálová prodává v tržnici na Chodském náměstí už osmnáct let.
 Jana Okálová prodává v tržnici na Chodském náměstí už osmnáct let.  Na odbyt jdou teď prý hodně i lusky.  Honza s Vlaďkou chodí do tržnice na Chodském náměstí hlavně pro sazeničky. Koupili si je od Jiřího Polstera.  U pana Polstera se zalíbila rebarbora na koláč Jaroslavě Knihařové.  V tržnici dostanete i spoustu různých květin. gfh

Tržnice na Chodském náměstí v Plzni není téměř nikdy prázdná. Od časného jara většinou až do Vánoc tu usměvaví prodejci nabízejí zeleninu, ovoce, ale také třeba med nebo dušičkové, adventní a vánoční vazby i svíčky. Prostě všechno, co jde zrovna na odbyt.

"Prodáváme zeleninu, ovoce, ale i třeba med. Zboží bereme přímo od pěstitelů, když není, tak z velkoskladů, ale vždycky si vybíráme jen to kvalitní a čerstvé. Kupujeme ho denně ráno předtím, než sem vyrazíme. Proto tu lidé nedostanou nic shnilého nebo špatného. Teď už jsou meruňky z Moravy, květák z Litoměřicka a Žatecka, maďarský česnek a brambory ze Semic," řekla QAPu.cz Jana Okálová, která v tržnici na Chodském náměstí prodává už osmnáct let. "Nejvíc se v posledních dnech prodávají kedlubny, lusky, květák, meruňky, broskve a nektarinky. Začínají už třešně a nové brambory. Lidé pořád hodně zavařují, takže brzy půjdou na odbyt okurky - nakládačky."

Po boomu super a hyper marketů v Čechách pocítili obyčejní prodejci odliv zákazníků, to se prý ale už změnilo. "Po revoluci to chvíli bylo lepší než teď, pak se objevily supermarkety a lidi jezdili jen do nich. Teď už ale máme zase zákazníků hodně. Zjistili totiž, že na tržnici se mohou vybrat jen z toho nejlepšího, špatné vůbec nebereme. Třeba jsem od lidí slyšela, že česnek ze supermarketu nemá vůbec chuť, když ale zkusíte ten náš, z Maďarska!" poznamenala paní Okálová.

Spokojení jsou v tržnici i zákazníci. "Máme to sem kousek a chodíme rádi," shodli se Vlaďka s Honzou. "Zeleninu sice nekupujeme, protože si ji pěstujeme na své zahrádce, ale právě proto chodíme sem a kupujeme sazenice."

O odbyt se prodejci nebojí ani přes blížící se letní prázdniny. "Vůbec nám zákazníci neubydou," kroutila hlavou paní Okálová. "Ono to sice vypadá, že lidi z Plzně odjíždějí, ale chodí jich stále hodně i přes léto. Sezona pro nás končí většinou až před Vánocemi."

"Přišla jsem si pro rebarboru. Nějak mi na zahrádce nevyrostla a chci dělat koláč," prozradila QAPu.cu Jaroslava Knihařová, která bydlí v Plzni na Borech. "S nabídkou tady v tržnici jsem spokojená, mají pěkné a čerstvé zboží. Asi si vezmu ještě kedlubny." Ty už jí podával Jiří Polster, také zkušený prodejce zeleniny. "Dělám to už pětatřicet let. Teď ve stánku své dcery. Máme stálé zákazníky, to už ty lidi za ta léta poznáte. Prodáváme hlavně zeleninu a sazenice. Lidé mají zájem o všechno a my to kupujeme od kamaráda, který pěstuje, takže je to kvalitní."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství