QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

V kraji se utkali lokální výrobci. Soutěžilo se o Regionální potravinu!

03.06.2019 19:18

Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu zná své vítěze! Do stále oblíbenější soutěže se letos zapojilo 38 výrobců s více než stovkou produktů!

kompozice_výrobků_PLK

Plzeňský kraj má vítěze Regionální potraviny. O prestižní značku se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

Popularita výrobků se značkou Regionální potravina, která je  synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.

"Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo," říká mluví Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Podle mluvčí SZIF oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže přitom stoupá.

Hodnotitelská komise vybírala vítěze v devíti kategoriích. "Neměla to vůbec jednoduché, zvítězit může jen devět výrobků. Komisi, která o tom rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR," sděluje Vladimíra Nováková.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Farmářský bok z Čečkovic

AB Bor, s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Procházkova výpečková pomazánka

Jaroslav Procházka

3.

Sýry včetně tvarohu

VALENTÝN

Ing. Pavel Kvita

4.

Mléčné výrobky ostatní

BIO jogurtové kozí mléko

Luděk Maruna

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Svatební koláček tvarohový

Marie Vondrovicová

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

MüsLenky s jablky

Lenka Havlová

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Sirup Rakytníkový s malinou

Od Macháčků s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Hruška s medem

Mgr. Jaroslava Frančíková

9.

Ostatní

Šnečí jatýrka

Jiří Studnička

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích ČR. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz

FOTO: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24