Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je sucho! Požáry trávy už zaměstnávají hasiče, FOTO

10.03.2014 11:03

Nadprůměrně teplé, ale také suché počasí už přidělává práci hasičům. V kombinaci s jarním pálením trávy a listí na zahradách může jít o skutečné nebezpečí. Hasiči už vyjížděli k prvním velkým požárům!

9.3.2014 požár trávy Heřmanova Huť

Slunečné počasí už nalákalo ven většinu zahrádkářů, kutilů i ti, kteří se jen rozhodli "trochu"na zahradě po zimě poklidit. Hasiči v souvislosti s tím ovšem varují před vypalováním a pálením trávy a další biologického odpadu. Letošní zima byla krom jiného nadprůměrně suchá a riziko požárů tím stoupá.

Během neděle museli hasiči v kraji zasahovat hned na několika místech u požárů trávy. K poměrně rozsáhlému požáru došlo u Heřmanovy Hutě (viz foto vlevo). "Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Nýřan společně s jednotkou SDH Heřmanova Huť zlikvidovaly
společnými silami požár travního porostu a křovin na skládce za sklárnou v Horních Sekyřanech. Požár zasáhl plochu zhruba 200 krát 50 metrů,"
popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Během několika hodin museli hasiči vyjíždět znovu, kdy se požár rozhořel v Dobřanech. "V objektu bývalého autoparku uhasily jednotky HZS Přeštice, SŽDC Plzeň a místní dobrovolná jednotka společnými silami požár travního porostu na ploše asi 100 krát 20 metrů. Ani v tomto případě ke škodám nedošlo," dodává další ze zásahů mluvčí hasičů.

Za vypalování trávy hrozí desetitisícové pokuty. Požáry často končí tragicky.

Vypalování trávy a pálení nejrůznější biologického odpadu ze zahrádek je ošetřené také zákonem. Za porušení hrozí i pokuty ve výši několika desítek tisíc. "Zákon vypalování porostů zakazuje. Podle zákona o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, nesmí fyzická osoba provádět vypalování porostů, jinak se dopustí přestupku a za něj lze uložit pokutu do výše 25 000 korun. Pálení biologického odpadu lze provádět za podmínek stanovených jednotlivými obcemi v souvislosti s nežádoucím znečišťování ovzduší, obtěžování okolí a podobně, a to jen na předem připravených přiměřeně velkých hromadách za trvalé přítomnosti alespoň jedné dospělé osoby a prostředků na prvotní hasební zásah," říká mluvčí hasičů Plzeňského kraje.

U právnických osob může jít pokuta až do výše půl milionu.

Při požárech, které vzniknou zakládáním ohňů a vypalováním různých porostů, dochází často k vážným zraněním. Tragickou bilanci zaznamenali hasiči například před dvěma roky, kdy při podobných požárech zemřelo dokonce šest lidí!.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT