Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Rozkvetlá Plzeň vyjde letos na 45 milionů. Peníze na zeleň dá město i obvody - FOTKY

11.04.2017 11:04

Narcisky, tulipány i květinová datumovka. Také letos na jaře už se Plzeň začíná zelenat a barvit květinovými záhony. Na kolik paráda vyjde a co všechno bude ještě k vidění?

zelen6
zelen6zelen1zelen2zelen5zelen4

O zeleň v Plzni se stará jak město prostřednictvím správy veřejného statku, tak jednotlivé obvody. Celkem se na úpravy a údržbu zeleně dá 45 milionů. Přímo město ze zdrojů správy dá 15 milionů.

"Kromě standardní péče prostřednictvím Správy veřejného statku města Plzně podporujeme výsadbu zeleně i prostřednictvím Nadačního fondu Zelený poklad a Komise životního prostředí Rady města Plzně,“ říká plzeňský primátor Martin Zrzavecký. Nadační fond založilo město před více než 20 lety s cílem pomáhat spolkům, školám a dalším subjektům v péči o životní prostředí.

V Plzni je celkem zhruba tisíc hektarů zeleně. "Správa veřejného statku obhospodařuje zhruba 420 hektarů zeleně s nejvyššími nároky na údržbu. Zahradnické práce pro nás dělají subdodavatelsky pracovníci soukromých firem na základě výsledků soutěží vypsaných v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Pouze drobné práce na údržbě technických prvků či mobiliáře provádějí pracovníci Správy veřejného statku,“ dodává náměstek primátora Petr Náhlík.

Na záhonech ve městě i letos porostou tulipány, narcisky, modřence, hyacinty, ladoňky a další druhy květin a zelených rostlin. "Barvy květin se míchají a v určitém rytmu se prostupují. Pozorný člověk si toho určitě všimne,“ přiblížila vedoucí oddělení urbanistické zeleně Správy veřejného statku města Plzně Hana Hrdličková.

Lidé se mohou také těšit na kobercové záhony. "Tento typ záhonů si oblíbili a přejí v krajské metropoli hlavně starší obyvatelé. Novinkou bude štěrkový záhon, jehož údržba je snazší a levnější než klasické trvalkové záhony anglického stylu,“ doplnila Hana Hrdličková.

Chybět nebude ani letos tradiční datumovka před vědeckou knihovnou, která každý den představuje aktuální datum. K vidění bude od 20. května.

Finanční náklady na zeleň v Plzni rostou v podstatě každým rokem. A to nejen z hlediska klasického zdražování vstupních nákladů, ale také kvůli vandalům. "Pěstební práce jsou manuálně náročné, zvyšují se ceny za energie a vodu. Správa veřejného statku města Plzně každoročně řeší i škody způsobené na městské zeleni, nejčastěji vandalové lámou stromky, trhají a kradou květiny, devastovány jsou i plochy, na nichž tráví čas party lidí bez domova, problémy vznikají i zakusováním psů bojových plemen do vysázených mladých dřevin," dodává mluvčí magistrátu Eva Barborková.

FOTO: Pavel Němeček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství