Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Jedete autem do Chorvatska? Co za doklady s sebou?

05.07.2012 11:50

Vydáváte se letos autem na dovolennou za sluncem do Chorvatska? Pak pro vás máme důležité rady ohledně dokladů přímo od tajemnice Asociace cestovních kanceláří. Nezapomeňte pasy, doklady od auta a pokud vůz není váš, musíte mít zmocnění k jeho užívání!

Jedete letos na dovolenou do Chorvatska? Pak nezapomeňte na potřebné doklady od auta, pro sebe i děti. Ty už musí mít letos svůj doklad! Radí přímo tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří.

Novinkou je letos dětský doklad

Nezapomeňte, že s platností 26. června 2012 skončila platnost zápisů dětí do pasu rodičů. Dítě musí mít tedy vlastní doklad. Může mít občanku nebo pas. A na to pozor!

Obecně platí následující pravidla:
• Pokud cestujete do jiné země Schengenu či EU, stačí vám platný občanský průkaz. To platí i pro vaše děti.
• Pokud cestujete do země mimo EU, potřebujete platný cestovní pas pro Vás i pro Vaše děti.

Zvláštním případem je cestování na občanský průkaz například do Chorvatska. Některé státy, jmenovitě Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie a Srbsko, umožňují občanům České republiky vstup a pobyt i s platným občanským průkazem. Ale pozor, ne vždy vás na občanku musí pustit. "Česká právní úprava zákona o cestovních dokladech uvádí, že překračovat vnější hranici Evropské unie je možné pouze s platným cestovním dokladem. Občanský průkaz umožňuje českým občanům cestovat pouze do jiných států EU/Schengenu nebo překročit vnější schengenskou hranici do dalších států, se kterými ČR uzavřela příslušnou bilaterální smlouvu – ani jeden z těchto případů se však netýká výše uvedených států, a to i v případě, kdy jednostranně umožňují vstup na své území pouze s občanským průkazem," varuje AČCK na svém webu.

Navíc je rozdíl mezi cestou autem nebo busem a letadlem. Autem nebo busem vám pravděpodobně občanka bude stačit. Jinak je tomu ale když letíte. Tady totiž letíte mimo území EU nebo Schengenu a tady musíte mít ze zákona pas!

Jedete autem? nezapomeňte doklady

Pokud jedete svým autem, stačí vám klasicky platný cestovní doklad či jiný doklad prokazující totožnost,, řidičský průkaz,, osvědčení o technické způsobilost vozidla,, doklad o uzavření pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (zelená karta). Pokud ale jedete půjčeným autem třeba od rodičů, musíte mít doklad navíc. "Snahou je hladký průběh všech kontrol státními orgány v zahraničí, tedy i policií. Aby se klienti vyhnuli případným komplikacím a zdlouhavému vyšetřování, doporučujeme disponovat plnou mocí majitele vozu, který je v zahraničí využíván.
Zpravidla by plná moc měla být přeložena do úředního jazyka navštěvované země případně světového jazyka, Aj a notářsky ověřen podpis majitele. Tak tomu bylo i u souhlasu rodičů s cestováním nezletilých bez jejich doprovodu,"
doporučujetajemnice Asociace českých cestovních kanceláří Kateřina Petříčková.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství