Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na prázdninový výlet: Za bobry na Tachovsko - FOTKY

16.07.2017 10:21

Máme pro vás tip na prázdninový výlet s dětmi. Tentokrát do přírody, kde na turistu jen tak nenarazíte. Na Tachovsku leží stezka věnovaná bobrům a dalším vodním živočichům.

NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (42)
NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (1)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (5)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (11)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (13)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (14)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (21)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (23)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (15)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (30)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (33)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (34)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (36)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (40)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (42)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (47)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (50)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (54)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (55)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (62)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (63)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (64)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (69)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (71)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (72)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (76)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (78)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (80)NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (82)IMG_1882IMG_1865

Možná je titulek trochu nadnesený, protože živého bobra tu uvidíte, jen při opravdu obrovském štěstí. I tak je ale tento výlet pro rodiny s dětmi zajímavý. Jde o pěknou procházku přírodou po naučné stezce Vodní svět, která je věnována bobrům. Navíc jde o kout v našem regionu, kam zrovna nemíří davy turistů. 

NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (64)

Naučnou stezku Vodní svět (součást NS Lesná) najdete v jednom z nejmalebnějších koutů Českého lesa, kousek od obce Lesná u Tachova. Láká hlavně na bobra, který je ale hodně plaché zvíře a přes den je prakticky nemožné ho zahlédnout. To, že zde ale žije nebo určitě donedávna žil, dokládá spousta ohlodaných stromů v bezprostředním okolí. 

 

Jak se na stezku dostanete? Přijedete do obce Lesná na Tachovsku (cca 11 km od Tachova). Tady můžete zaparkovat kousek pod kostelem nad místním konzumem. Je tady jedna z informačních tabulí stezky Lesná. K počátku stezky Vodní svět se ale ještě trochu projdete. Vydejte se do kopce kolem kostela, po silnici dojdete na konec obce.

Pokračujte pořád po silnici, minete hřbitov za obcí a pokračujte dál. Po několika minutách narazíte na jednu z informačních tabulí naučné stezky Lesná.

IMG_1865

Jděte dál po silnici, až narazíte na odbočku doleva, kde vás vítá informační cedule "Jen 3 km a jste u bobra". Poté už se cestou mezi loukami dostanete do lesa, kde nemůžete zabloudit.

Až dojdete k soustavě rybníků, které poskytují útočiště vodním živočichům, jste ve vodním světě a vlastně na počátku naučné stezky věnované bobrům. Stezka vás vede kolem největšího rybníku, kde stojí i malá dřevěná pozorovatelna pro pozorování bobrů.

NS Vodni Svet Tachovsko foto QAP_CZ (50)

V okolí největšího rybníku je spousta ohlodaných stromů od bobrů. Je až neskutečné, jak dokáže bobr stromy ohlodat, jakoby měl místo zubů sekeru nebo pilu.

Až budete obcházet rybník, přijdete k tabuli, kde je skládačka s obrázkem bobra. Poté se dostanete k informační tabuli, která je věnována dalším živočichům. Tyto cedule budou děti bavit nejvíce. 

Výlet si můžete zpříjemnit tím, že obejdete celou stezku Lesná nebo si projdete ještě NS Podkovák, která vede rašeliništěm.

Na výlet si určitě vezměte svačinu, jelikož se jedná o trochu zapomenutou krajinu, jídlo si tady nikde nekoupíte (je zde jen konzum v obci Lesná). Po výletu si děti mohou trochu zařádit na dětském hřišti v Lesné. To najdete u zdejšího zámečku kousek nad kostelem, kde je v současné době sídlo obecního úřadu.

Vracet se budete přes Tachov, tak si váš prázdninový den můžete zpestřit ještě výstupem na rozhlednu Vysoká. Také na tuto rozhlednu dojdete pohodlně i s menšími dětmi. Pod rozhlednou je i hezké menší přírodní hřiště pro děti. Popis tohoto výletu včetně fotografií najdete v dalším článku.

Tachov vylet k rozhledně Vysoká (11)

foto: QAP.CZ

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT