Auto CB ŠKODA nový SUPERB

ČHMÚ varuje před vzestupy řek! Vydra může dosáhnout i 2. stupně

01.02.2020 18:58     02.02.2020 17:15

ČHMÚ vydal výstrahu, na Klatovsku a Sušicku platila povodňová bdělost ze soboty na neděli. Na Sušicku platí nadále až do pondělí. Vydra by krátce mohla překročit i 2. stupeň povodňové aktivity.

Otava v Sušici_QAP_foto (13)

Povodňová bdělost platila na Klatovsku a Sušicku od sobotní 18. hodiny do odvolání. Varování vydal Český hydrometeorlogický ústav (ČHMÚ).

"V noci ze soboty na neděli očekáváme v důsledku výraznějších srážkových úhrnú na Šumavě vzestupy hladin v povodí horní Otavy. Pravděpodobnost překročení 1.SPA na nejvyšších úsecích Otavy (Vydra, Křemelná) odhadujeme na 20 %. Během neděle se situace na horách opět uklidní a další vlnu srážek čekáme v noci na pondělí a v pondělí, kdy je riziko dosažení SPA vyšší a proto budeme další vývoj situace upřesňovat," infomruje Český hydrometeorologický ústav.

Od nedělního dopoledne platí povodňová bdělost už jen na Sušicku, Vydra ale může stoupnput až na 2. stupeň.

Výstraha je v platnosti až do pondělí 3. února do 18:00 hodin.

"V noci z neděle na pondělí začnou hladiny na horní Otavě opět výrazně stoupat. Předpokládáme, že zdrojnice Otavy Vydra a Křemelná budou kulminovat kolem půlnoci mezi 1. a 2. SPA. Zejména Vydra by mohla krátkodobě překročit i 2. SPA. Otava v Sušici by měla kulminovat v pondělí brzo ráno nad 1. SPA. V pondělí také čekáme vydatné srážky, které ale budou v nejvyšších polohách postupně přecházet do sněžení a proto se tyto srážky projeví pouze menší vzestupy nebo jen zpomalením poklesu hladin řek," uvádí ČHMÚ.

 

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte