Řidiči, nohu z plynu! Na Šumavě hrozí střet s rysy - FOTKY

04.03.2020 14:31

Dva rysy se podařilo vyfotit projíždějícímu řidiči na silnici na Skelné u Prášil. Pracovníci národního parku nabádají motoristy k velké opatrnosti, obzvlášť na silnici mezi Hartmanicemi a Železnou Rudou.

4
4312

Zoologové Správy Národního parku Šumava porovnali údaje a fotografie pořízené řidičem Antonínem Kůrkou a měli jasno. Skvrnitý rys v popředí je dvanáctiletý kocour Kika, který má dlouhodobě svůj domovský okrsek v přeshraniční oblasti mezi Modravou a Železnou Rudou.


Mramorovaný rys vzadu je také kocour, pravděpodobně mladší jedinec, který se sem zřejmě přišel podívat během probíhající doby říje. "Známe ho od prosince 2019 z okolí Hartmanic, ale zatím nevíme, odkud přišel. Tento kocour dosud nebyl pojmenován a tak jsme požádali dcerku šťastného pozorovatele, která vybrala jméno Matýsek,“ sděluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

"Pozorovat rysa zblízka na silnici není vůbec obvyklá věc, natož více jedinců dohromady, ale v místech, kde rysi žijí, k němu občas může dojít. Uvedené pozorování je nepochybně příklad ´potyčky´ mezí místním samcem a ´cizím sokem´,  ke které někdy dochází právě v době říje a pří které kocouři ani moc nevnímají své okolí,“ vysvětluje zooložka správy šumavského parku Elisa Belotti.

Řidiči by měli být na šumavských silnicích hodně opatrní. "Toto pozorování je jasnou ukázkou toho, jak důležité je být za volantem obezřetný a jak zásadní je jezdit na všech silnicích v Národním parku Šumava a obzvlášť na silnici z Hartmanic na Železnou Rudu, pomalu a opatrně. Tato silnice přímo protíná ideální rysí životní prostředí, tento prostor rysové využívali v době, kdy po ní téměř žádná auta nejezdila, stále ho využívají a doufáme, že budou využívat dál,“ dodává Jan Dvořák.

V důsledku enormního nárůstu dopravy na Šumavě a její rychlosti zahynula přímo na této silnici při kolizi s autem předloni březí rysice a v roce 2015 jedno rysí kotě.

FOTO: Antonín Kůrka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy