Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Hejtman Bernard: V kraji jsou dva případy průniku nákazy do domovů seniorů

30.03.2020 13:38

V Plzeňském kraji platí zpřísněná opatření v domovech seniorů. Hejtman v pondělí 30. března vydal zákaz přijímání klientů i z léčeben dlouhodobě nemocných.

2

Už čtrnáct dní dní platí v Plzeňském kraji zpřísněná režimová opatření v domovech seniorů a nově přibylo další.

"Dnes jsem vydal zákaz přijímání i z léčeben dlouhodobě nemocných, pokud nebude mít klient negativnít test,“ sděluje hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

V kraji jsou aktuálně dva případy, kdy došlo k průniku nákazy do domovů seniorů.

"Jeden import z Německa, druhý případ z LDN. V obou domovech se daří situaci zvládat. Všichni potenciálně nakažení byli testováni a izolováni. Do obou domovů jsme ihned dodali potřebné ochranné pomůcky,“ dodává hejtman.

Domovy seniorů nyní tipují klienty, kteří by zvládli pobyt v domácnosti či jinde. "V nejbližších dnech oslovíme rodinné příslušníky, ať zváží jejich dočasný pobyt mimo ústav. Zároveň hledáme další ubytovací kapacity, například rekreační či lázeňské, pro vymístění zdravých a relativně soběstačných klientů. Důvod je zřejmý. Chceme uvolnit lůžka pro vytvoření ca 10% izolovaných pokojů a rozmístěním klientů do více míst eliminujeme riziko nekontrolovaného rozšíření nákazy,“ vysvětluje Josef Bernard.

V krajích mají vznikat zvláštní kapacity pro pacienty z domovů seniorů, které nedokáží zajistit desetinu míst pro izolaci nakažených koronavirem. Dnes se na tom během videokonference dohodli hejtmani se zástupci vlády.

Do domovů seniorů zatím Plzeňský kraj poskytl 5 300 litrů desinfekce, 11 800 respirátorů, 13 000 rukavic, 1 520 obleků, 2 100 návleků na obuv a na hlavu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT