Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Vyškrtané podpisy jsou předány, co bude s referendem dál?

29.08.2012 13:14

Přípravný výbor referenda proti OC Corso bojuje dál. Předal na magistrát dosbírané podpisy. Co se bude dít dál? Stihne magistrát podpisy zkontrolovat? Bude se škrtat nebo bude s volbami referendum?

Alej_Svobody_29

Program na středu 29. srpna mají členové přípravného výboru referenda proti výstavbě OC Corso jasný. Předání dosbíraných podpisů, výzva zastupitelům k mimořádnému zasedání a pak jen čekat. Uznají všechny podpisy nebo bude magistrát zase škrtat? Co bude dál, když nebude referendum?

Předané podpisy

K předání magistrátu ke kontrole mají odpůrci 4 894 podpisů. V prvním kole jich předali 14 768 a bylo jich vyškrtáno 24%. "Nyní by jich museli vyškrtat více než 50% ," objaňuje Petr Vaněk z přípravného výboru s tím, že věří, že nyní už jsou pospisy ve srovnání s prvním návrhem v pořádku. "Jsme ale intenzivně přesvědčeni, že magistrát záměrně vyřadil některé podpisy. Ale nestihli jsme projít všechny archy s chybami," vysvětluje Vaněk.

Podpisy se dají vyřadit kvůli nečitelnosti, chybným údajům nebo kvůli tomu, že daná osoba nebyla nalezena v registru obyvatel. Většina vyřazených podpisů, kterých mělo být kolem 4 000, byla podle magistrátu nečitelná. Odpůrci Corsa ale tvrdí opak. Na tiskové konferenci ukázali některé vyřazené podpisy s adresami a daty narození a některé byly skutečně pro běžné oko nečitelné. U jiných to ale bylo dost sporné. Některé řádky byly, alespoň pro přítomná média, čitelné. Posuďte sami na přiložených fotografiích, které dal výbor k dispozici.

Na sběru pospisů se pracovalo týden za účasti 70 dobrovolníků! "Museli jsme už pak dobrovolníky odmítat, lidé nás oslovovali sami. Šlo o desítky lidí," vysvětluje Petr Vaněk. "Spoustu Plzeňanů magistrát naštval svým jednáním a tak se rozhodli podepsat. Proto se nasbíralo tolik podpisů," doplňuje Vaněk. Podle něj si magistrát poslední tiskovou konferencí, kde nezveřenil ani čísla vyškrtaných podpisů a ještě konal podle odpůrců v nezákonné lhůtě, poštval lidi proti sobě.

Lhůty

Teď ještě objasnit postup a lhůty, které mají zastupitelé na krku. Magistrát města Plzně má 15 dní na kontrolu podpisů. Zřejmě ale podle výboru referenda využije ještě ty své tři dny navíc, takže za 18 dní se dozví výbor výsledek kontroly. Pokud bude dostatek platných podpisů, musí nejbližší zastupitelstvo vyhlásit referendum. Na jeho vyhlášení má 90 dní.

Prakticky tedy 14. září vyprší zákonná lhůta 15ti dnů pro kontrolu. Pokud se protáhne zase o tři dny, pak je to 18. září. Pak nejpozději 21. září musí proběhnout zastupitelstvo, aby 15 dnů před volbami (27. září nejdéle) bylo vyvěšeno referendum.

Zastupitelstvo ale zasedá 6. září. To se zřejmě nestihne, proto chtějí odpůrci vyvolat mimořádné zasedání zastupitelů. Mimořádné zasedání zastupitelů může vyhlásit primátor, hejtman nebo jej musí odsouhlasit třetina zastupitelů. Právě ve středu se chystají členové výboru zmíněné oslovit kvůli vyhlášen referenda.

"Zákon o referendu ale magistrátu ukládá povinnost zajistit co nejvyšší účast u referenda," vysvětluje Martin Marek, mluvčí výkonného výboru. Takže ideálně by prý měly volby být spojeny s referendem.

Ústy mluvčí sdělil magistrát svůj názor. Referendu se prý nebrání. "Magistrát města Plzně rozhodně není proti referendu, ale musí nestranně a v souladu se zákony posuzovat návrh na jeho konání," uvedla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Podle výkonného výboru jde ale pouze o politickou vůli.

Ale....

Ministerstvo vnitra nedoporučilo konání voleb a referenda společně. "Očekáváme, že ještě uslyšíme, že je v Plzni málo uren či plent a dalšího," říká Petr Vaněk.

Úspora peněz žádná ale nebude

Referendum se ale platí z kasy obce, kdežto volby jdou na vrub státu. Takže úspora, kterou odpůrci avizují se nekoná. Je ale jasné, že pokud se referendum nebude konat současně s krajskými volbami, účast 35% lidí nebude. V to nevěří ani sami odpůrci OC Corso.

Co bude, když referendum nebude?

Bude soud. Výbor napadne u soudu postup magistrátu při kontrole podpisů. Zatím ale výkonný výbor vyčkává.

Bude v Plzni OC Corso nebo ne? To ukáže čas.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT