28.04.2024 9:04
28.04.2024 8:00
Zápisy do plzeňských mateřských škol proběhnou v květnu
27.04.2024 18:51
Pouť na Doubravce finišuje!
Zajímá Vás, jakou částku na pouti utratíte? Přinášíme přehled cen.
Inspektoři kontrolovali regionální potraviny. Jak dopadla kontrola?
Aby mohl produkt nosit označení Regionální potravina, musí splňovat určité podmínky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala kontrolu těchto potravin. Jak dopadla?
Potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina jsou v roce 2016 téměř bez závad, tak zní stanovisko po kotrole SPZI.
"Velmi vysokou míru jakosti i bezpečnosti potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina prokázaly kontroly Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2016. U žádné z hodnocených šarží inspektoři nezjistili porušení bezpečnostních parametrů. Pouze v jednotkách případů byly zjištěny drobné jakostní nedostatky např. ve značení a složení. U ostatních skupin potravin inspektoři SZPI zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků," uvedl tiskový mluvčí SPZI Pavel Kopřiva.
SZPI v loňském roce hodnotila celkem 76 šarží potravin oceněných značkou Regionální potravina, z čehož jediná byla vyhodnocena jako nevyhovující. Ta se ale netýká Plzeňského kraje.
Produkty musí splnit určité podmínky, aby mohly dostat označení Regionální potravina. V zásadě jde o kvalitní produkty, z místních surovin, vyráběné tradiční recepturou s výbornou chutí. Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem. Každoročně tuto značku získá několik produktů z kraje, které jsou vyhodnoceny jako nejlepší. Tyto potraviny se často prodávají přímo u výrobců, na farmách nebo na farmářských trzích.
ilustrační foto