Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Kraj ocenil talentované žáky a jejich učitele - FOTKY

30.09.2019 19:29

Na krajském úřadě se sešlo téměř padesát talentovaných studentů. Žáci a jejich pedagogové přebrali z rukou hejtmana ocenění za úspěchy na předmětových a uměleckých soutěžích.

šek Gymnázium Plzeň, Mikulášské
Nováček,hejtman,NovoveskáNováčekNovoveskášek Gymnázium Plzeň, Mikulášskéšek Masarykovo gymnázium

Hejtman Josef Bernard a jeho náměstkyně Ivana Bartošová ocenili nejúspěšnějších žáky soutěží za školní rok 2018/19. Tradiční oceňování se uskutečnilo v pondělí 30. září v sále zastupitelstva na krajském úřadě.

Spolu se studenty a jejich pedagogy získaly ocenění také střední školy, jejichž žáci se umístili na medailových pozicích v celostátních a mezinárodních kolech soutěží. Žáci také pro své školy vysoutěžili šek na finanční podporu školy z projektu Nadání 2019, který si převzali zástupci škol.

V rámci programu vystoupili se svým hudebním programem také tři z oceněných žáků, a to tři žákyně tria Flute Trio TEA.

Nejúspěšnější žákyní byla v loňském školním roce opět Miroslava Novoveská z Masarykova gymnázia v Plzni, která ke zlaté medaili z Mezinárodní chemické olympiády 2018 přidala ještě medaili stříbrnou. A dále pak bronzová medaile žáka Gymnázia, Plzeň, Mikulášské nám. 23, Vojtěcha Nováčka z Mezinárodní geografické olympiády konané v Hong Kongu.

Ocenění žáci v předmětových olympiádách vysoutěžili pro své školy finanční prostředky z programu Nadání 2019, které budou směřovány na nákup materiálu (učební pomůcky, vybavení specializovaných učeben, spotřební materiál, odbornou literaturu) a služby spojené s jeho dodáním.

„Jsem velmi hrdý na to, že mohu osobně poděkovat všem talentovaným žákům, kteří ať už v oblasti vědecké či umělecké dovedli svůj talent využít a mnohdy na mezinárodní úrovni reprezentovat Plzeňský kraj. Zásadní roli hraje ovšem také pomoc a práce pedagogů a podpora školy a rodiny. Tento celek pak dokazuje, že talent a píle se vyplatí a naší povinností je takovou práci podpořit,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Nadání 2019 je dotační program Plzeňského kraje, jehož cílem je podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách a zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky. Mezi střední školy v Plzeňském kraji, jejichž žáci se umístili na 1. - 3. místě v celostátních kolech a medailových pozicích v mezinárodních kolech předmětových soutěží ve školním roce 2018/2019, se rozdělilo 270 tisíc korun. Středním školám budou hrazeny výdaje určené na nákup materiálu a služby spojené s jeho dodáním.

V Plzeňském kraji vznikl v rámci republiky ojedinělý projekt Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji jehož cílem je podporovat a rozvíjet odborný růst mimořádně nadaných žáků z regionu a jejich pedagogů v oblastech přírodovědných, společenskovědních, jazykových, uměleckých a řemeslných oborech. Projekt Střediska služeb školám byl v letech 2010 a 2011 spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Od roku 2012 podporuje projekt ze svého rozpočtu Plzeňský kraj, v loňském roce částkou 2,2 miliony korun. Cílovou skupinou jsou žáci základních a středních škol, kteří se umístili na nejvyšších místech v krajských kolech předmětových a uměleckých soutěží, a dále pak pedagogičtí pracovníci, kteří připravují žáky na soutěže. V letošním roce tuto příležitost využilo 230 nadaných žáků a jejich pedagogů.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT