Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Pavel Nový: Očkování je bezpečnější než řídit auto - VIDEO

07.06.2021 7:31

Herec, sportovec a hlavně velký sympaťák Pavel Nový se zúčastnil natáčení reklamního videospotu, který je součástí reklamní kampaně Plzeňského kraje na podporu očkování.

Pavel Nový foto 1
Pavel Nový foto 1Pavel Nový foto 2Pavel Nový foto Kuřata na cestách 1Pavel Nový foto Kuřata na cestách 2

Pan Nový do Plzně na natáčení, které se uskutečnilo v nádherných prostorách novorenesanční budovy Divadla J. K. Tyla, přijel bez nároku na honorář. Při této příležitosti jsme mu položili několik otázek.

Jak je to s vaším vztahem k Plzni a Plzeňskému kraji?

Narodil jsem se v Plzni na Slovanech, ale po narození jsme bydleli v Železné Rudě. Tatínek zde byl od roku 1942 sládkem. Dodnes je Šumava mojí srdeční záležitostí. Ale občas se do Plzně vracím pracovně – třeba jsem tam skoro před třiceti lety spolu s Terezou Pergnerovou moderoval ples jednoho plzeňského rádia, na který tehdy přijel i Walda Matuška.

Reklamní spot Plzeňského kraje, ve kterém hrajete, se točil v plzeňském Velkém divadle. Hrál jste tam někdy?

Nehrál. Sice jsem se tam trochu „cpal“, ale neúspěšně. Když jsem skončil v divadle v Příbrami, dohodl jsem se v Karlových Varech. A když jsem tam jel, usoudil jsem, že v Plzni je také krásné divadlo a za zeptání nic nedám. Ale tehdejší ředitel Ota Šefčík mi oznámil, že se z Plzně chodí rovnou do Národního a vůbec se netvářil, že já bych byl právě takový adept. A tak jsem dojel až do Varů, kde jsem byl v angažmá od roku 1976 až do roku 1983.

Co vás vedlo k souhlasu s vaší účastí v očkovací kampani Plzeňského kraje?

Jsem plně očkovaný a tak si tu s vámi můžu povídat bez roušky. Navíc jsem přesvědčený, že očkování je cestou k normálnímu životu. To bych přece nemohl sednout za volant – nehod na silnicích s fatálními následky je nesrovnatelně více než komplikací po očkování. Navíc jsem si už v životě zažil přímé ohrožení života a nerad bych to zažíval znovu.

Víte, kolik filmů jste natočil? Počítáte to?

Úplně to nepočítám, ale bylo jich něco přes 120. Jenže u některých se nesmíte ohnout pro upadnutý bonbon, jinak mě prošvihnete (smích). První film jsem natočil ve třinácti letech, jmenoval se Kuřata na cestách a režíroval ho Václav Vorlíček. Při natáčení jsem se poznal s hereckými hvězdami, jako byli pánové Sovák, Filipovský, Šimánek, Bártl, Sekera a mnoho dalších.

Pavel Nový foto Kuřata na cestách 1Za film Bába z ledu jste dostal Českého lva za hlavní mužskou roli. Jak to s tím otužováním bylo – musel jste to trénovat?

Nemusel. Já se otužuju celý život. Udržuju se v kondici každodenním ježděním na kole a také tím, že plavu. A plavu, i když má voda nula stupňů. Na roli otužilce Broni ve filmu Bába z ledu jsme připadali v úvahu dva – já a Jarda Dušek. Režisér Bohdan Sláma si naštěstí vybral mě a já se tak konečně stal „dospělým“ hercem tím, že jsem do sbírky lvů v Ypsilonce konečně mohl přidat i toho svého.

Je něco, co byste vzkázal svým fanouškům a našim čtenářům? Kromě toho, aby se šli očkovat?

Rozloučil bych se slovy mého oblíbeného autora Roberta Fulguma: „Mějte rádi svoje děti, nechte je brzo odejít“. Děti by měly být samostatné a zdvořilé. Tak se toho nebojte, já už v jedenácti letech jezdil sám na čundry.

 

Pavel Nový (*1948), narozen v Plzni, žije v Příbrami
Herec Studia Ypsilon, předchozí angažmá např. divadla v Příbrami a Karlových Varech
Natočil více než 120 filmů, Český lev za film Bába z ledu
Ženatý, dvě děti, čtyři vnoučata

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT