Platnost voleb v kraji bude řešit soud

24.10.2016 11:31

Krajský soud v Plzni se bude zabývat platností voleb do zastupitelstva. V pátek přijal návrh na jejich neplatnost. Ustanovení nové krajské vlády se tak minimálně zpozdí.

ilustrační foto_QAP foto (4)

Krajské volby na začátku října v Plzeňském kraji vyhrálo hnutí ANO 2011. Nakonec ale povolební vyjednávání vedla jako tradičně k opačnému vývoji. Krajská vláda by měla být složená z ČSSD, ODS, Starostů a Patriotů a Koalice pro Plzeňský kraj. Jenomže teď se volby dostávají do rukou soudu.

V pátek byl u Krajského soudu v Plzni podán "návrh na neplatnost voleb do krajského Zastupitelstva Plzeňského kraje“. Soud se nyní návrhem musí zabývat. Už teď je tak jisté, že ustavující zastupitelstvo nového vedení kraje se minimálně zpozdí. Původně se mělo odehrát už 4. listopadu. Tento termín ale dodržený nebude, a to ani v případě, že soud návrh zamítne.

"Ustavující zastupitelstvo se může konat až po vyřešení stížnosti. Krajský soud musí formou usnesení rozhodnout do 20 dnů, hejtman musí poté svolat ustavující zastupitelstvo do 15 dnů," vysvětluje mluvčí krajského úřadu Alena Marešová.

V případě, že soud návrh uzná jako platný, musely by být vyhlášené nové volby.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24